събота, 6 юли 2019 г.

БИШКОТЕНА ТОРТА С ЧЕРЕШИ

БИШКОТЕНА ТОРТА С ЧЕРЕШИ



Някога една девойка с пъстра дрешка,
откъснала от клончето една черешка
от дървето на съседа край стобора,
ала видял я той - левент, напет, на двора.
Поруменяла притеснено младата мома,
а момъкът туй време чакал дълго у дома -
кога и как, таз девица бяла, да я заговори,
рипнал той към нея, портите разтворил.
Закачена на дървото въжената люлка,
с вятърът се люшка, май че идва булка.
Надвесените клони с череши зачервени
сянка сторили са на лицата им смутени.
Девойката остави писаната стомна,
майчина заръка, току сега си спомни,
че е още малка, не бивало да бърза…
ала сърцето тупка, косите си развърза.
Момъкът красив през кръста я прихвана,
с песента любовна в люлката за двама.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 г бишкоти "Савоярди"
400 г череши
200 мл прясно мляко /за сиропиране/
2-3 с.л. коняк

ЗА МЛЕЧНИЯ КРЕМ:

400 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
3 с.л. захар
1 пакетче ванилена захар

ЗА МАСЛЕНИЯ КРЕМ:

125 г краве масло
2 с.л. какао на прах
3 с.л. пудра захар
1 пакетче ванилена захар

ЗА СМЕТАНОВИЯ КРЕМ:

400 г заквасена сметана
4 с.л. пудра захар

ЗА КРОКАНТА:

1 ч.ч. орехови ядки
5 с.л. захар
1 с.л. краве масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се приготвят карамелените орехи. Захарта се разтопява на огъня в малък тиган заедно с бучка масло до получаване на кехлибарен цвят. Пускат се орехите, разбъркват се добре в карамела и се сипват върху дъската за хляб, застлана с готварска хартия. Оставят се да изстинат, след което се начукват.



Приготвя се млечния крем. Брашното се пресява в купичка и към него се добавя по малко от млякото, захарта и ванилията. Разбърква се да стане рядка смес и се сипва в тенджерка, добре е да е с незалепващо покритие. Приготвя се на умерен огън, като се разбърква непрекъснато до сгъстяване на гладък крем. Оставя се да изстине.
Приготвя се и масления крем. Маслото, престояло на стайна температура се разбива с миксера с пудрата захар, ванилената захар и какаото. Към масления крем се прибавя по една лъжица от млечния гъст крем, поетапно, като се разбива.
Заквасената сметана се разбърква с лъжицата с пудрата захар.

В купичка се сипва 200 мл прясно мляко, като по желание се прибавя малко алкохол - коняк, ликьор или уиски. Топват се за кратко бишкотите, като се обръщат от двете страни и се подреждат в подходяща тавичка една до друга.
Отгоре се сипва сметановия крем, а върху сметаната се подреждат почистените череши /около 200-300 грама/.
Нанася се половината от кафявия крем и се поръсва с половината от натрошените карамелизирани орехи, а след това се подрежда втори ред бишкоти, отново потопени в прясно мляко.


Завършва се с останалия кафяв крем и накрая се поръсва с останалите орехи.
Сервира се с още черешки по желание.






 





Няма коментари: