понеделник, 22 юли 2019 г.

ДЕСЕРТ С МЕДЕНКИ

ДЕСЕРТ С МЕДЕНКИ






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 грама готови меденки
450 мл прясно мляко
5 с.л. захар
4 с.л. брашно
1 ванилия
125 г краве масло
1 ч.ч. смлени орехи
2 бр праскови
2 с.л. захар
150 мл вода
10 г желатин /1 пакетче/
100 г шоколад за готвене
30 мл прясно мляко

За направата на този лесен сладкиш ползвах една тарелка готови меденки, слепени с ябълков мармелад.
Най-напред се начупват меденките на дребни парчета.
Приготвят се прасковите. Те се измиват и се нарязват на дребни кубчета и се поръсват с 2 с.л. захар. Заливат се със 150 мл вода и се слагат в малък съд на огъня на умерен огън. Варят се около 15 минути, докато поомекнат. През това време водата почти се изпарява.



За приготвянето на крема се смесват в купичка 4 с.л. брашно и 5 с.л. захар, ванилия и се разбърква. Добавя се на етапи по малко прясно мляко - около 220 мл. Разбърква се много добре до гладко. Останалото количество прясно мляко - 230 мл се загрява на огъня /добре е да е в тенджера с незалепващо покритие/. Веднага се сипва и разредената смес от брашното, като се бърка непрекъснато до получаване на гладък гъст крем.
Към горещия крем се прибавят маслото и смлените орехи.
Желатинът се залива с 20 мл студена вода и се оставя да набъбне. След това се втечнява на водна баня и се прибавя към млечния крем.

В гевгир с диаметър около 24 см застлах найлоново фолио, като се оставят краищата да висят отвън.


Вътре в гевгира на дъното се слага малко крем. Подреждат се половината от начупените меденки. Върху тях се сипва половината от прасковите. Залива се с половината от крема. Повтаря се, като отново се редуват - меденки, праскови и накрая останалия крем. Завива се с крайните части на фолиото и се прибира в хладилника за 3-4 часа за да омекнат меденките.
Тук искам да кажа, че у дома това време не бе спазено и при разрез малко се разпилява парчето.
Готовият сладкиш се открива от фолиото. Върху гевгира се поставя кръгла чиния и десертът се обръща, а фолиото се отстранява.
Шоколадът се начупва на парчета и се поставя в малък съд, върху водна баня на огъня се втечнява, като към него се прибавя малко прясно мляко.
Залят десерта отгоре с малко шоколадов ганаш, може да бъде украсен с някоя розичка, направена от тънки резенчета от праскова.
 



Няма коментари: