неделя, 10 февруари 2019 г.

МАСЛЕНИ ОРЕХОВИ РОЗИЧКИ

МАСЛЕНИ ОРЕХОВИ РОЗИЧКИ

Зад перваза се изправих скришом,
нещо в рима бързам да напиша.
Розите! Бодливи, но красиви са.
Символ на любов и елегантни са.
Уханни рози – влюбени червени,
нежни рози чисти - пеперуди бели,
розови свенливи – девойки дивни,
жълти и лъчисти - слънчево игриви, 
сини рози - горди в синия простор,
за надежда - роза лилава отправя взор,
черни рози - те са сякаш строгостта.
Розата красива – цвят на вечността!     




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2,5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. свинска мас
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
2 пакетчета ванилена захар от по 20 грама

мерителната чаша е с вместимост 200 мл

Две чаши брашно се пресява с бакпулвера.
Към брашното се добавя една чаша мека свинска мас, пудрата захар, орехите и двете яйца, разбити с вилица и две пакетчета ванилена захар.
От всички продукти се замесва тесто. Става меко тесто. Прехвърля се на плота върху малко брашно и се доомесва, като се добавя още по малко от останалото брашно.
Тестото се разделя на две топчета.
Върху набрашнен плот от всяко топче се разточва кора с дебелина около 4 мм.
Изрязват се кръгчета с чашка с диаметър около 4-5 см.
Четири кръгчета се подреждат като се се застъпват едно след друго.
Така, както са заедно се завиват на рулце. Всяко рулце се срязва през средата с нож.
Така ще се получат по две розички от едно рулце.


Розичките се подреждат върху хартия за печене в тава.
През това време, в което се оформят розичките фурната се загрява на 190 градуса.
Изпичат се до леко порозовяване за около 10 минути.
Още топли се поръсват с пудра захар.






Няма коментари: