понеделник, 21 януари 2019 г.

СЛАДКИ С ЧЕРЕШКА И ЛОКУМ

СЛАДКИ С ЧЕРЕШКА И ЛОКУМ



ЧЕСТИТ БАБИН ДЕН!

Празнува се у нас в България на 21-ви януари денят на родилната помощ. Да са честити и здрави специалистите в тази област! Нека да са благословени всички, които работят в тази сфера, полагащи денонощни грижи за дошлия нов живот.
Да, ама денят си го знаят старите хора "Бабин ден". Празнуват и всички жени, сдобили се с внуци и станали баби. Нека да има поводи за празнуване. Дай Боже, повече да са тези, изпитали тази радост и докоснали онова малко, крехко и нежно човече в затопленото вързопче!
 
Имах купен локум, отпреди една седмица, ей тъй, като една баба, дето все си взема нещо сладичко от рафта. Ами, да, моята баба навремето най-редовно зареждаше в долапа кутийката с локум. И, ако дойдеше някоя съседка в къщи, а тогава много си ходеха, плетяха и шиеха, ръкоделстваха и си бъбреха с часове, тогава на масата винаги имаше локум, бисквити, лимонада... Че нали и аз съм баба отдавна. Отначало ми беше странно, а сега ми е много мило и хубаво, като ми каже внучката ми "Баби!" Ами, все за нещо сладичко щеше да влезе в употреба този локум. Не знаех в какво точно ще го вложа. Наканих се да направя корабета. Но ми се искаше освен някакви локумки, да направя и сладки с цели бели череши. Та от намерението за локумките тръгнах и с едното тесто ги завъртях и другите. Всъщност се получи обратно - по-много са тези с черешката, а тези с локумчето са с остатъка от тестото. То пък стана по-различно, защото в него сложих остатъка от орехите. Рецептата ще опиша по-долу.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 г брашно
120 г фино царевично нишесте
150 г пудра захар
125 г краве масло
2 яйца
1 пакетче ванилена захар = 20 г
щипка сол

още:
1 к.ч. смлени орехи
цели череши от сладко
локум
пудра захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

СЛАДКИ С ЧЕРЕШКА И ОРЕХИ

Маслото, престояло на стайна температура се разбива с миксер заедно с пудрата захар и ванилената захар, до побеляване.
Прибавят се едно след друго яйцата и щипка сол, като не се спира разбиването.
Прибавя се нишестето /ползвах на Д-р Йоткер/. Ще се получи хубав гладък крем. До тук с миксера.
Накрая се прибавя на 3 пъти от брашното, като се оставя една част от него за доомесване. Разбърква се с лъжица, като се обира брашното до получаване на гъсто тесто.
Тестото се прехвърля на плота върху отделеното брашно и се доомесва, докато се поеме всичкото брашно.
Тестото се завива в стреч фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
От охладеното тесто се откъсва и се оформят топчета с големина на малък орех - 36 броя.
Подреждат се в тавата върху хартия за печене на 6 реда по 6 броя.
В средата на всяко топче се прави вдлъбнатина. Сега ще обясня как я направих и стана много бързо. С малко парче найлоново фолио увих острието на металния шприц за розички /защото иначе в шприца влиза от тестото/. Той ми падна под ръка. С шприца минах и натиснах по средата всички топчета.
В получените ямки пуснах по малка щипка по-едро смлени орехи и отгоре поставих по една бяла черешка от сладко.
Сипах в шепичка по малко от смлените орехи. Всяко топче вземах от тавата, топвах го в дланта си, за да полепнат по черешките орехи и отново го поставях на мястото му в тавата. Това така, за да не пилея много орехи в тавата около сладките.



През това време фурната е загряла на 190 градуса. Изпичат се до леко порозовяване за около 12-15 минути.


Още топли се поръсват леко с пудра захар.

ЗА ТОПЧЕТАТА С ЛОКУМ:



От горното тесто ми остана 1/3 част. Към него прибавих смлените орехи, които останаха, а защо да не влязат сега в употреба. Премесих тестото с орехите и го оформих като фитил. Завива се във фолиото и се прибира в хладилника, докато се изпичат тези сладки с черешките.
Фитила се нарязва на равни шайбички - 14 бр.
Всяка шайбичка се притиска в длани и по средата се поставя 1/3 от кубче локум. Тестото се събира да обгърне локума и се оформя топче.
Тези топчета също се подреждат върху същата хартия от предната доза сладки и се изпичат до леко порозовяване.








Ето, че имаме 50 броя вкусни домашни бабини сладки!   

Няма коментари: