вторник, 25 декември 2018 г.

ПУХКАВА УСУКАНА ПИТКА

ПУХКАВА УСУКАНА ПИТКА




За направата на тази пухкавела е нужно съвсем малко търпение и да й се отдели малко време, но достатъчно да се изчака да си втаса! Накрая, усучи я няколко пъти е ето ти я, на, готова да се накипри на софрата!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
  
ЗА ТЕСТОТО:

600 г брашно
200 мл прясно мляко
4 с.л. кисело мляко
2 яйца
20 г прясна мая
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. лимонов сок
1,5 ч.л. сол
1 с.л. захар
100 мл олио
100 г краве масло

Още:
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване

Маята се натрошава в купичка, добавя се захарта и 1 с.л. брашно и се залива със 100 мл леко топло прясно мляко. Оставя се така да набъбне за 20-на минути.
Брашното се пресява със солта в тава и се оформя като кладенче. В него се сипват останалото прясно мляко, размесено с киселото и също леко затоплено. Прибавят и разбитите с вилица двете яйца. Олиото и маслото също се затоплят заедно леко в МW, да се разтопи маслото. От мазнината малко повече от половината се прибавя към брашното, а останалата част ще се ползва за намазване на листите. Накрая се сипва шупналата мая и бакпулвера, угасен с малко лимонов сок. Разбърква се всичко, като се поема постепенно от брашното, като пръстите на ръката се движат, завъртайки само в една посока. Когато стане много гъсто и лепкаво, тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се замесва меко тесто. Поставя се в купа, леко намазана с олио, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса за около 40 минути, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 3 части, като се домесват три топки.
Върху набрашнен плот от всяка топка се разточва лист с големина около 40 см. С помощта на точилката разточения лист се пренася върху парче плат или хартия. Разточва се втората кора и по същия начин се пренася върху хартия.
Разточва се третата кора и се напръсква с част от мазнината. Отгоре се поставя втория лист и се застила така, че да покрие от край до край долната кора и отново се напръсква с мазнина. Последната кора се поставя, без да се намазнява.
Така, както са трите една върху друга, разтегляйки внимателно с пръсти, се оформя като правоъгълник. Завива се руло, което се усуква 3-4 пъти.
Рулото се срязва през средата по цялата му дължина на две части.
Получените срязани ленти също се пресукват 4-5 пъти.
Намазва се с малко от мазнината тава с незалепващо покритие с диаметър 28 см и дълбока 8 см.


Усуканите фитили се завиват като охлюв в тавата.
Тавата се покрива с прозрачно фолио и кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си, за около 40 минути.
Фурната се загрява на 170 градуса.
През това време питката се намазва с жълтък, размесен с 2-3 с.л. прясно мляко.



Изпича се до зачервяване. Зависи от печката. При мен всичко става на второто ниво във фурната отдолу нагоре и се изпича нормално. Пекох с вентилация 35 минути.






Много мекичка и много дъхава!
Харесаха ми я!
   

Няма коментари: