неделя, 2 декември 2018 г.

БИСКВИТИ "САЛАМБО"

БИСКВИТИ "САЛАМБО"





Това са едни стандартни домашни бисквити, лесни за правене и вкусни. Стават за сутришното кафе или за следобедната чаша с ароматен чай.



Нужни са следните продукти:

550 г брашно
125 г краве масло
125 г свинска мас
230 г пудра захар
1 яйце
сока от един портокал
4 прахчета ванилия
2 с.л. какао

Брашното се пресява. В него се сипва размекнатата мазнина, пудрата захар, изцедения сок от портокал, разбито яйце и ванилията.
Всичко се разбърква се събира в гладко и меко тесто.
От тестото се отделя една трета и се прибавя какаото. Размесва се добре да се уеднакви и стане тесто с хубав кафяв цвят.
От светлото тесто се взема половината и се разточва на дълга ивица като правоъгълник с размери 30/10 см. върху набрашнен плот. С ножа се изравнява от четирите страни, като излишното тесто се събира. Кафявото тесто също се разделя на две части. От кафявото тесто се нанасят отгоре върху бялата кора по три фитила по дължината. Завива се на руло.
Рулото се нарязва на шайби до 1 см.
Всяко кръгче се притиска в длани леко. Бисквитите се подреждат в тава, застлана с хартия за печене.


Докато се пече първата тава, се подготвят следващите по същия начин. Разточва се втора кора като правоъгълник. От кафявото тесто малко се разточва върху набрашнен плот лист на по-тънко и се поставя върху бялото тесто. Притиска се и се завива отново на руло. 
Изпичат се бисквитите в загряла фурна на 180 градуса. При мен се получиха бисквити за три тави. Всяка партида се пече по 10 минути.






Няма коментари: