неделя, 2 декември 2018 г.

ЦИТРУСОВО СЛАДКО ОТ ЯБЪЛКИ

ЦИТРУСОВО СЛАДКО ОТ ЯБЪЛКИ



За това ароматно сладко са необходими тези продукти:

1,300 кг ябълки
1 кг захар
1 портокал
1 лимон
2 прахчета ванилия
100 мл вода

Най-напред се приготвя цитрусовото пюре.
Един портокал и един лимон се измиват. Отстраняват се двата края. Плодовете се нарязват на дребни парчета и се пускат в блендера, заедно с корите да се смелят. Това може да стане и с месомелачка.
Получената каша се засипва със захарта и 100 мл вода и се разбърква. Слага се да се вари на водна баня.
Аз ползвах млековарката, като два пъти доливах вода в резервоара. Изварява се за 30 минути, докато се разтопи захарта, като се разбърква периодично. Ако нямате млековарка, може да се ползва по-дълбока тенджера с вода, в която да се постави скаричка /решетка/ и върху нея да се постави по-малък съд с цитрусите в него, заедно със захарта.
През това време се приготвят измитите ябълки. Срязват се на четвъртинки, почистват се от семките и коричките се обелват с картофобелачка. Трябва да се получи 1 кг изчистен плод. Ябълките се нарязват на дребни кубчета и се заливат с получения захарен цитрусов сироп.


Слагат се на огъня в подходящ съд и от завирането се вари 30 минути. Накрая се прибавят двете прахчета ванилия.
Още горещо, готовото сладко се насипва в сухи бурканчета. Затварят се с метални капачки с винт и се обръщат с капачките надолу.






Излязоха 5 бурканчета от по 300 грама.
Става много ароматно цитрусово сладко. Може да се сложи половината от корите на лимона и портокала или по-малко, ако не желаете да се усеща толкова силно този аромат.



Няма коментари: