събота, 20 октомври 2018 г.

СЛАДКИШ ЯБЪЛКОВО ЦВЕТЕ

СЛАДКИШ ЯБЪЛКОВО ЦВЕТЕ


И тази есен е като всички отминали есени -
не бърза, но сигурно, с горда осанка пристъпя,
падат листата, леко танцувайки, песенно,
гората, в шарени багри красиво изпъстря я.

И тази есен на предишната много прилича -
на перваза калинка за лятото сякаш тъгува,
светъл лъч в стъклото ми плахо наднича,
слънчеви зайчета, с пръсти игриви рисува.

И тази есен пак ми напомня за старата –
политат ятата към топлите южни морета,
край реката момчето не свири с китарата,
небето покри се с дантели от бели кълбета.

Новата есен е тука, пастелно красива и тиха -
и сякаш вятърът в клоните нежно шепти,
на момичето днес отново донесъл е стих,
в есенно-огнени рими думи на обич реди…!







/формата е с диаметър 24 см/

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 бр едри ябълки /700 грама/
4 яйца
250 г брашно
200 г захар
100 мл олио
150 г кисело мляко
1 кафена чаша орехови ядки
1 пакетче бакпулвер /12 грама/
1 пакетче ванилена захар
1 щипка сол
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. пудра захар за поръсване



Най-напред се подготвят две ябълки, които се обелват, нарязват се на четвъртинки, почистват се от семките, а след това се нарязват на дребни кубчета. Напръскват се с 2-3 с.л. лимонов сок и се разбъркват, за да не потъмняват.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и щипка сол.
Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксер до побеляване.
Прибавя се ванилията и последователно киселото мляко и олиото, като се разбърква с миксера на слаби обороти.


Прибавя се на части и пресятото брашно.
Към кексовата смес се прибавят нарязаните ябълкови кубчета и внимателно се разбърква с лопатка.

Тортена тавичка за печене на сладкиша се подготвя като на дъното се застила хартия за печене. Стената на формата се намазнява с малко олио и се поръсва леко с брашно.

В тавичката се сипва половината от сместа и се поръсва със смлени, предварително запечени орехови ядки. Отгоре се нанася останалата смес.

Другите две ябълки се срязват на половинки, без да се бели кората. Отстраняват се семките.
Всяка половинка се нарязва на възможно по-тънки резенчета - 2-3 мм.



Започваме да подреждаме тези нарязани ябълкови резенчета върху сместа в тавичката. Започва се откъм стената на формата, подреждайки кръгове към центъра, докато се запълни, така, че да заприлича на голямо ябълково цвете.

През това време фурната се включва да загрее на 190 градуса.
Сладкишът се пече 65 минути.


Пекох на второ ниво във фурната отдолу нагоре, с вентилация, точно един час и пет минути.
Оставих го в тавичката да се поохлади за 10-на минути и тогава, внимателно го извадих от тавичката и го поръсих с пудра захар.




Става пухкав, ароматен, влажен и вкусен. Опитайте, ако ви допада и споделете!




Няма коментари: