неделя, 14 октомври 2018 г.

ПУХКАВИ МЕКИЦИ

ПУХКАВИ МЕКИЦИ


Това тесто приготвих, за да направя бретцели, но от една част от тестото, реших да изпържа мекици. Станаха много пухкави. За това реших да ги пусна в отделна рецепта тук, тъй като го заслужават.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

650 г брашно
20 г мая
50 мл вода
250 мл прясно мляко
1 с.л. захар
2 к.л. сол
100 г краве масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява, заедно със солта и се оформя в тава като кладенче.
Маята се натрошава в купичка, заедно с една супена лъжица захар и една лъжица брашно и се залива с 50 мл хладка вода. Разбърква и се оставя да шупне за около 15 минути. Шупналата мая се сипва в брашното. Прибавя се размекнатото краве масло и леко затопленото прясно мляко. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса, покрито в купа, докато уголеми обема си два пъти за около 50 минути.









Тестото се премесва и се разделя на две части, а всяка поотделно се нарязва на по-малки части.
Разтеглят се малки мекици с диаметър около 8 см.

В малка касерола се сгорещява обилно количество олио. Пускат се да се пържат по две, като се обръщат от двете страни до златисто на умерен огън.







Тези вкусни пухкавелки ги поръсих с пудра захар.

А изпечените домашни бретцели, направени от същото това тесто, може да се видят ето тук:



Няма коментари: