четвъртък, 2 август 2018 г.

АРАБСКИ КЕКС

АРАБСКИ КЕКС





/Чашата е с вместимост 220 мл; тавичката е с размери 28/24 см/

3 яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 к.ч. олио
4 с.л. какао
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии

за украса:
50 г бял шоколад или кувертюр
бадемов крокант

Яйцата се разбиват с миксера заедно със захарта до побеляване. Прибавя се олиото, млякото и ванилията. В сместа се прибавя и какаото, като се пресява. Разбива се отново да няма бучки. Отделя се една чаша от тази смес за заливка на кекса.
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя в купата със сместа. Разбива се отново.
Сместа се излива в тавичка, застлана с готварска хартия.
Пече се 30 минути на 170 градуса, на второ ниво във фурната отдолу нагоре, с вентилация. При проба с клечка, тя трябва да излезе суха, но не бива да се изпича много, кексът не трябва да пресъхва.






След като се поохлади се нарязва на парчета.
Отделената една чаша от сместа се загрява в джезве на тих огън и се бърка непрекъснато, докато кипне и леко се сгъсти.
С този крем се залива кекса.

Може и без украса.

Аз разтопих на водна баня кубче бял кувертюр. Сипах го в малка фунийка, направена от готварска хартия. Връхчето на фунийката се изрязва. Шприцова се на тънка струйка от белия шоколад върху кафявата глазура.
Отгоре поръсих с крокант от бадеми. За целта 2-3 лъжици рязани бадеми се карамелизират в 2-3 лъжици разтопена захар. Прехвърлят се върху парче готварска хартия, така няма опасност да залепнат. След като изстинат, се покриват с друго парче хартия и така през него се натрошават с чукче.








Няма коментари: