неделя, 1 юли 2018 г.

БОХЧИЧКИ В ТОЧЕНИ КОРИ

БОХЧИЧКИ В ТОЧЕНИ КОРИ




необходими продукти:
за тестото:

брашно - 2 ч.ч.
прясно мляко - 150 мл
оцет - 1 ч.л.
сол - 2 щ.
1 белтък

за плънката:

гъби - 200 г /4 бр едра печурка/
пресен лук - 5 стръка
пушено пилешко бутче - 200 г
шунка - 100 г
сирене "Ементал" - 50 г
домат - 1 бр
олио - 4 с.л.
зеленчукова вегета - 2 щ.
черен пипер - 2 щ.
чубрица - 2 щ.
магданоз - 3 стръка

и още - за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Пресява се брашното и към него се прибавя леко затоплено прясното мляко. С посочените продукти за тестото се замесва тесто. Прехвърля се върху набрашнен плот, като се добавя още малко брашно за доомесване до гладко тесто. Разделя се на 4 части. Всяка се оформя на топче. Покриват се с кърпа и се оставят да си почиват.
През това време ще се заемем с приготвянето на плънката.
Гъбите се обелват от кожицата и се нарязват на дребни парченца. Пускат се в тиган с 3-4 с.л. загряло олио. Прибавя се накълцания пресен лук и нарязаните на кубчета пушено месо и шунка. Запържва се 3-4 минути. Подправя се с подправките и малко сол, разбърква се и се оттегля от огъня. Добавя се обелен и също нарязан на кубчета един червен домат. Оставя се да поизстине и тогава се прибавя и настърганото сирене "Ементал".



Всяко топче от тестото се разточва върху поръсено по плота брашно, като отгоре то също се поръсва, за да не лепне по точилката. Правят се тънки кори с ширина около 30 см.
Застила се готварска хартия в тава. Разполага се едната кора в единия ъгъл. По средата на разточената кора се поставя от плънката, която образно сме разделили на четири. Също, както вързоп, свободното тесто отстрани се събира в едната ръка. Работи се внимателно, за да не се с
накъса тестото, а и бързо, за да не се слепват краищата му. С ръката се пресуква веднъж и събраното тесто се разтваря, като се спуска надолу и с ръце леко се изтегля към основата. Това, което виси отстрани се подпъхва отдолу под получилата се бохчичка. Така се приготвят четирите, като кората за всяка следваща по същия начин се слага в другия ъгъл на тавата и се оформя.





Фурната се загрява на 230 градуса.
Бохчичките се намазват с разбит жълтък с една лъжица прясно мляко.
Пекат се до зачервяване 15 минути на средно ниво на фурната с вентилация.












Няма коментари: