събота, 23 юни 2018 г.

РЕВАНЕ С ГРИС

РЕВАНЕ С ГРИС



нужни продукти:

за тестото:

3 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. пшеничен грис
6 с.л брашно
6 с.л. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
100 г краве масло
1 щ. сол
2 прахчета ванилия
1 ч.л. лимонови стърготини

за сиропа:

2 и 1/2 ч.ч. захар
3 и 1/2 ч.ч. вода
2 лимонови резена
2 прахчета ванилия

за украса:

150 мл сладкарска сметана
сладко от горски ягоди
корички от сушено помело

Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване, докато сместа утрои обема си. Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва в друга купа с гриса, лимоновите стърготини, щипка сол и ванилията. Към брашното се прибавя разтопеното краве масло и киселото мляко, а след това и разбитите яйца. Разбърква се на слаби обороти до гладко.
Сместа се сипва в тавичка с размери 24/28 см, намазана леко с краве масло и поръсена с малко брашно.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
Оставя се да се охлади.


През това време се прави сиропа.
Водата се завира със захарта и два резена лимон и се разбърква да се разтопи захарта. Вари се 10-15 минути, прибавя се ванилията, след което с половината сироп се залива блата. Изчаква се да попие. Нарязва се, в случая на 12 правоъгълни порции. Залива се отново със сироп, пак се изчаква и така, докато накрая се налее всичкия сироп.
Украсата е по желание.




Тук е с разбита сладкарска сметана, сладко от горски ягодки и коричка от сушено помело.






Няма коментари: