неделя, 3 юни 2018 г.

ТОРТА С КАЙСИИ

ТОРТА С КАЙСИИ






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТА:

тортата е с размер 20 см
чашата е с вместимост 200 мл

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 пакетче ванилена захар

ЗА КРЕМА:
400 мл прясно мляко
5 с.л. захар
50 г пудинг крем ванилия
400 г заквасена сметана
130 г пудра захар
350 г пресни кайсии
2 пакетчета желатин
10 с.л. студена вода
1 пакетче ванилена захар

СИРОП:
200 мл сок от компот от кайсии

ЗА УКРАСА:

150 г кайсии
200 мл сок от компот от кайсии за желето
няколко шоколадови дражета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

НА БЛАТА:

Яйцата се разбиват заедно със захарта и едно пакетче ванилена захар до побеляване с миксер. Прибавя се брашното и се доразбива на слаби обороти.
Сместа се сипва по равно в две еднакви по големина тавички. Ползвах за еднократна употреба от алуминиево фолио с диаметър 20 см, леко намазани с олио и поръсени брашно.
Изпекох ги едновременно в предварително загрята фурна на 190 градуса за 13 минути.
Блатовете се оставят да се охладят в тавичките, след което внимателно се отстраняват. Като изстинат напълно се срязват напречно и така се получиха 4 платки.








НА КРЕМА:

Половината от млякото се загрява със захарта. Крем-пудинга се разтваря с другата част от млякото. Прибавя се към сгорещеното мляко и се сгъстява на огъня при непрекъснато бъркане. Отдръпва се от огъня и се оставя да се поохлади.
През това време кайсиите се нарязват на четвъртинки и се пюрират с пасатора заедно с пудрата захар.
Желатинът се накисва със студената вода и се оставя така за 5-6 минути да набъбне. От него се отделя една 1 с.л. в чашка, после за желиране на кайсиите накрая.
Сметаната се разбърква да стане гладка и се прибавя към охладения млечен крем. Прибавят се и пюрираните кайсии. Сега може да се пробва на вкус, ако предпочитате по-сладко, може да се добави още малко пудра захар. Желатинът се втечнява на водна баня и се прибавя към крема като се разбърква добре.

Поставя се ринг върху чиния, в която ще се подрежда тортата. Аз сложих от вътрешната страна и хартия за готвене, но може и без нея.
В ринга се слага първия блат. Сиропира се със 6-7 с.л. сок от компот. Слага се от крема 10 с.л. Редуват се блат, сиропира се и отново крем. Завършва се с крем. Тортата се прибира в хладилника за 2 часа да стегне.
Накрая се украсява с кайсии. Аз нарязах кайсиите напречно на резенчета, като внимателно отделих костилката.
Отделеният желатин по-рано, също се втечнява и се смесва със сока от компот, който е предвиден за желиране на плодовете.
Плодовете се заливат с желето.
Върху кайсийките сложих шоколадови дражета. Тортата се прибира отново в хладилника за един час.
Внимателно се отстранява ринга.














Няма коментари: