събота, 5 май 2018 г.

СОЛЕНА ТОРТА С ПАЛАЧИНКИ

ТОРТА С ПАЛАЧИНКИ







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО ЗА ПАЛАЧИНКИТЕ:

3 яйца
3 щ. сол
3 с.л. олио
300 мл прясно мляко
2 ч.ч. брашно

/чашата е с вместимост 200 мл/

ЗА ПЛЪНКАТА:

250 г пушено пилешко месо
150 г кашкавал
2 сварени яйца
3 кисели краставички
5 гъби печурки /едри/
4 с.л. сладка царевица
4 с.л. олио /за пържене на гъбите/

ЗА КРЕМА:

125 г крема сирене
200 г майонеза
200 г заквасена сметана
200 г гъсто кисело мляко /4,5 % масленост/
2 щ. сол

ЗА УКРАСА:
200 г свинско филе
2 сварени яйца
50 г настърган кашкавал




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От продуктите за тестото се изпичат палачинки. Яйцата се разбиват с малко сол, прибавят се олиото, по малко брашно и мляко, докато се получи гладка смес.
Аз изпекох 12 бр неголеми палачинки - с уреда за палачинки "Делимано" с диаметър 20 см.




Друг път съм ги правила в тиган по обичайния начин, като дъното на тигана леко се намазнява с четка преди да се изпекат. Обръщат се от двете страни.

ЗА ПЛЪНКАТА:

Най-напред се изпържват гъбите. Предварително се обелват и се нарязват на резенчета. Изваждат се в една паница и се оставят да се охладят. В отделни купички се приготвят всички продукти.
Сваряват се яйцата и се обелват. Две от тях се настъргват и се смесват с настъргания кашкавал. Пилешкото месо се обезкостява и се нарязва на кубчета. В друг съд се настъргват трите краставички.
В купа се смесват крема сиренето, майонезата, сметаната и киселото мляко с 2 щ. сол. Разбърква се до гладкост. От сместа се отделят 3 лъжици, за измазване отвън. От останалата смес се взема по две лъжици и се прибавят в купичките към всеки от отделните продукти.

НАЧИН НА ОФОРМЯНЕ:

В подходяща плитка чиния се слага първата палачинка. Намазва се с плънка по желание. Редуват се до края палачинка - плънка с кашкавал, палачинка - плънка с месо, палачинка - плънка с гъби, палачинка - плънка с краставичка и царевица... и така до края. Предварително е добре да преценим по колко плънка да слагаме, за да стигне до последната палачинкая. Завършва се с палачинка.


Отвън тортата се измазва с отделения крем.
Цялата се поръсва с настърган кашкавал.
Украсява се по желание.
Две яйца нарязах на тънки шайбички и с няколко парченца свинско филе украсих отстрани.
От друг вид свинско филе оформих фунийки и поставих отгоре. 









Няма коментари: