неделя, 11 март 2018 г.

ИСЛАК КЕК

ИСЛАК КЕК
/турски мокър кекс/








ПРОДУКТИ

за блата:

4 яйца
1/2 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 пакетче бакпулвер
2 прахчета ванилия
3 с.л. какао
2 и 1/2 ч.ч. брашно

за заливката:

1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. какао
2 прахчета ванилия
1/3 ч.ч. кристална захар
1/3 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. олио

за украса:

1/2 ч.ч. смлени орехи
сушени плодове - 1 синя слива, няколко резенчета диня и помело

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата се разбиват със захарта много добре. Брашното се пресява заедно с бакпурвера, ванилията и какаото. Към разбитите яйца се прибавя млякото и олиото, а след това постепенно и пресятото брашно с какаото. Доразбива се до уеднаквяване на сместа.
Сипва се в тортена тавичка, застлана с хартия за печене. Предварително е намазана с малко олио и стената и се поръсва леко с брашно.
Слага се да се пече на 180 градуса 35 минути. Като се надигна от едната страна се спука и заприлича малко на паралия. Може би трябваше да го изпека в квадратна тавичка.

Докато се пече се прави глазурата:

Продуктите се смесват в малък съд и се слага на огъня. Вари се 3-4 минути, като се разбърква постоянно до разтопяване на захарта. Изпеченият блат се изчаква да се поохлади, след което се нарязва на парчета. С дървено шишче се пробожда на много места. Залива се с шоколадовия сироп.

Отгоре се поръсва със смлени запечени орехи.
Украсих със сушени плодове - диня и помело.









Публикуване на коментар