петък, 2 март 2018 г.

КУРАБИИ СЪС СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ

КУРАБИИ СЪС СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ






200 г меко краве масло
160 мл бяло вино
1 пакетче бакпулвер
5 с.л. кристална захар
2 прахчета ванилия
300 г брашно
1 щ. сол
2 с.л. пудра захар за поръсване
сладко от сини сливи

Брашното се пресява и се оформя като купа. Сипва се захарта, щипка сол, ванилията и размекнатото краве масло, престояло на стайна температура. Бакпулвера се залива с виното в една чаша и като шупне се прибавя към брашното. Брашното не съм го измервала, сложих на око. Трябва да стане средно меко тесто. От продуктите се замесва тесто, след което се разделя на 4 части.
Върху набрашнен плот всяка част се разточва на правоъгълник с размери около 28/12 см и с дебелина около 3 мм. Отгоре се нанася сладко от сини сливи.
Реших да направя половината курабийки с форма на сърце.
Оформих ги така:
Двата края по дългата част на намазания лист със сладкото се завиват на руло към средата, така, че да се получат две ролца срещуположно едно на друго. Двете дълги ролца, както са  едно до друго се нарязват на пръстени около 1,5 см. Внимателно се прищипват от долната страна да се получи връхче и курабията да стане с форма на сърце.

Другата част от тестото, отново по същия начин се разточва и се намазва със сладко. Завих на руло и нарязах през 1,5 см.

Подреждат се в тава върху хартия за готвене.
Фурната се загрява на 200 градуса.
Курабиите се изпичат до леко порозовяване.
Още топли, се поръсват с малко ванилена пудра захар.







   

Няма коментари: