неделя, 7 януари 2018 г.

ПИТКА УСУКАНИЦА

ПИТКА УСУКАНИЦА






ЗА ТЕСТОТО:

600 г брашно
200 мл прясно мляко
4 с.л. кисело мляко
2 яйца
20 г прясна мая
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
100 мл олио
100 г краве масло


ПЛЪНКА:

200 г сирене
1 яйце

Още:
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване

В купичка се натрошава маята, добавя се захарта, 1 с.л. брашно и се залива със 100 мл леко топло прясно мляко. Оставя се да набъбне за 20-на минути.
Брашното се пресява и се оформя като кладенче. По периферията му се поръсва солта. В кладенчето се сипват отделно затопленото смесено прясно и кисело мляко и леко разбити с вилица двете яйца. Олиото и маслото заедно също се затоплят леко в МW, колкото да се разтопи маслото. От мазнината 2/3 се прибавя към брашното, а останалото ще се ползва за намазване. Сипва се и шупналата мая и се замесва меко тесто. Прехвърля се в купа и се оставя да втаса за около 40 минути, докато удвои обема си.




Тестото се разделя на 3 части. Върху набрашнен плот се разточват листи, тънки около 3 мм и всеки поотделно се пренася върху парче плат или голям лист хартия.
За плънката едно яйце се разбива с вилица и се смесва с натрошено сирене.


Върху първата разточена кора се разпределя половината от сиренето и се напръсква с част от мазнината. Отгоре се поставя втория лист и отново се слага сирене и мазнина. Последната кора се поставя, без да се намазнява.






Така, както са трите една върху друга, се нарязват на ивици през около 5-6 см.
Получените тройни ленти се пресукват 4-5 пъти.




Поставят се в тава върху хартия за печене, поръсена с малко от мазнината. Усуканиците се подреждат една до друга. Тавата се покрива с прозрачно фолио. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, отново да удвои обема си, за около 40 минути.


Фурната се загрява на 180 градуса.
Питката се намазва с жълтък, размесен с 2-3 с.л. прясно мляко.

Слага се да се пече до зачервяване.
Аз пекох с вентилация точно 30 минути.






 Стана пухкава и мека с дъх на масло.

   

Няма коментари: