неделя, 31 декември 2017 г.

ПАМУК ПОГАЧА

ПАМУК ПОГАЧА




1 кг брашно
1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. олио
2 с.л. захар
1 с.л. сол
30 г прясна мая

още:
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване
1 бучка краве масло за намазване на тавата

/чашата е с вместимост 220 мл, тавичката е широка 30 см/

Маята се натрошава в една чаша топла вода и се оставя за 15-20 минути.
Брашното се пресява и се оформя като кладенче. По периферята му се поръсва солта. В него се сипва водата с маята, захарта, млякото и олиото. Замесва се меко тесто.




НЕ ГО ЧАКАХ ДА ВТАСВА!


Разделя се на две равни части.
Всяка се разточва на тънък правоъгълен лист върху набрашнен плот с дебелина 3-4 мм. Нарязва се тесни и дълги триъгълни ивици. Всяка се завива на ролце, както кифличка.
Тавичката ми е с незалепващо покритие, въпреки товя леко я намазах с краве масло.
Получените ролца подредих в тавата, като в центъра поставих едно като пънче, а около него сложих 6 бр. Осталите наредих по края.
Оставих да втаса, докато се изпълни тавичката, покрито с кърпа - около час.
Намазва се с жълтък, смесен с лъжица прясно мляко.




Сложих да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.











На 30-тата минута покрих с парче алуминиево фолио, за да не прегори отгоре.


Няма коментари: