петък, 22 декември 2017 г.

ГЕВРЕЦИ

ГЕВРЕЦИ




600 г брашно
1/2 кубче мая = 20 г
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

още:
1 с.л. сол
1 с.л. мед
вода

От продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса за 30 минути.
Разточва се дебела кора 1 см върху набрашнен плот.
С голяма чаша или купичка с диаметър около 10 см се срязват кръгове. След това се оформя геврек, като по средата се поставя чашка с по-малка окръжност и се срязва вътрешен по-малък кръг.


На огъня се завира в тенджера около два литра вода. Добавя се 1 с.л. сол и 1 с.л. мед.
Гевречетата се пускат по две-три наведнъж. След като изплуват на повърхността се изчакват 1 минута и се обръщат от другата страна. След още една минута се изваждат и се подреждат в широката тава върху готварска хартия, намазана с четка с лъжица олио.
Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200 градуса за 15-на минути или до зачервяване.






Излизат 15 броя.

Няма коментари: