неделя, 5 ноември 2017 г.

ПАМУК КИФЛИЧКИ

ПАМУК КИФЛИЧКИ







240 мл прясно мляко
240 мл вода
240 мл олио
10 г суха мая за хляб
5 с.л. захар
1 ч.л. сол
800 г брашно

за намазване:
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко

за плънка:
течен шоколад "Нутела"
сирене, яйце

Напоследък това тесто, наречено "памук", много нашумя из социалните мрежи и всички казват, че погачата, питките, кифлите - всичко става добре и е много хубаво. Не знам от къде идва наименованието и кой е първоизточникът, но откъдето и да е началото и който и да е първият, това може да ни носи само удовлетворение. Действително тези пухкавелки са много мекички и вкусни, а и какво по-хубаво от това, че можеш да задоволиш желанието на тези, които ги предпочитат солени и на други, които си падат по шоколадовата наслада.
Рецепта за това тесто в интернет-пространството се среща в много сайтове и блогове, почти навсякъде е сходна или с малко изменения.

Ето и аз как направих моите памук кифлички с две различни плънки.

Смесих млякото и водата и ги затоплих в микровълновата /да е по-топло от ръката ми, но не и горещо/. Сипах в купата от миксера. Добавих захарта, олиото и включих бъркалката, която е за тесто. След 2-3 минути, добавих 2 ч.ч. от брашното, пресято със сухата мая /ползвам на Д-р Йоткер - 1 пакетче и 1/2/. Бърка се около 3-4 минути, а след това купата се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 15-20 минути, докато маята надигне и започне да прави мехурчета. Прибавя се постепенно останалото количество брашно, пресято със солта, като се доразбива с миксера, докато се обере брашното.


Тестото се прехвърля на плота и се доомесва с още 2 с.л. брашно. Меси се до обиране на брашното и докато стане гладко, еластично и меко тесто.
Тестото се разделя на две части.
Всяка се разточва на кръгъл лист върху поръсен плот с брашно с дебелина около 3-4 мм.
Листа се нарязва на 16 триъгълника.



Поставя се плънка. Направих ги в два варианта. За сладките кифлички - по 1 ч.л. течен шоколад "Нутела". За солените - по 1 ч.л. смес от разбито яйце и натрошено сирене.
Плънката се поставя в широката част на триъгълното парче. Двете крайчета се подгъват леко, за да загърнат плънката и се оформя кифличка, като острата част на тестото леко се издължава и тогава се завива.



/подреждат се разстояние и се остават да втасат/

Кифличките се подреждат в тава върху застлана готварска хартия. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат около 40 минути /това зависи от топлината в стаята/.
Намазват се с жълтък, смесен с малко прясно мляко.
Кифличките със солената плънка ги поръсих с малко сусам и маково семе, за да се различават.
Наредих ги в две отделни тави и се притеснявах, че едните ще бъдат повече втасали, но се получиха добре.
Първо изпекох солените, тъй като ми се стори, че по-бързо се надуха. През това време шоколадовите си втасаха добре.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
Кифличките се изпичат за 20 минути. Пекох с вентилация до леко зачервяване.


/със солена плънка от сирене и яйце/




/с шоколад "Нутела"/

1 коментар:

Росица каза...

Рецептата е меко казано УАУ ! Смея да твърдя ,че съм майсторка в месенето,но такова пухче никога не бях опитвала/правила . Рецептата ви влиза в тефтера ми (в него намират място само най-добрите) . Поздравления!