неделя, 12 ноември 2017 г.

ПЕЧЕН ХЛЯБ С ПЛЪНКА

ПЕЧЕН ХЛЯБ С ПЛЪНКА




за тестото:

400 г брашно + още малко за доомесване.
200 мл затоплено прясно мляко
1 пакетче суха мая на Д-р Йоткер
2 с.л. зехтин
2 с.л. захар
1 ч.л. сол

за плънката:

150 г шунка
1 голям домат
3 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
100 г крем "Филаделфия"
2 с.л. доматено пюре
3-4 с.л. зехтин
щипка черен пипер, щипка риган, мерудия

още:
1 с.л. зехтин + 1 с.л. прясно мляко за намазване
20 г краве масло за намазване на тавичката
50 г кашкавал за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

на тестото:
Брашното се пресява заедно със сухата мая и се оформя като кладенче. В него се сипва прясното мляко, захарта, зехтина и солта и се замесва тесто. Доомесва се с още малко брашно - около 2 лъжици и се оставя в купа да втаса, покрита с кърпа. Втасва за около 40 минути /зависи от топлината в помещението/.

През това време се подготвя плънката:




В тиган се загрява 3-4 с.л. зехтин и се пуска да се запържи за кратко накълцания пресен лук и скилидките чесън, смачкани и скълцани.
Разбърква се и се добавя домата. Него предварително го обелваме, срязваме на 6 и на всяко резенче се отстраняват семената и меката част, а след това се срязват по дължината още по на две.


Пускаме и шунката, нарязана на кубчета. Добавя се доматено пюре и се поръсва по желание - с чубрица, риган, смлян черен пипер, мерудия... Щом поомекнат съвсем леко доматите, се оттегля от огъня и се оставя да изстине. Тогава се добавят 2-3 лъжици крем сирене "Филаделфия" и се разбърква.

Нанич на оформяне:

Втасалото тесто се разточва върху поръсено брашно на кора в правоъгълна форма с дебелина около 1 см.
В средата по дължината на единия диагонал се поставя плънката, без да се стига до края. От двете страни на плънката тестото се нарязва на ленти.


Започва се до плънката и се срязва към края на листа на ивици по 2 см.
Двете връхчета на ъгълчетата се подгъват върху плънката от двата края. От единия край започваме да заплитаме лентите, като ги поставяме последователно една върху друга и така до края. Ако са по-дълги, ги подгъваме отдолу.






Така оформеното хлебче прехвърляме в продълговата кексова форма /при мен в йенска/, предварително подмазана с краве масло.

Фурната се загрява на 150 градуса, докато оформяме хлебчето.
Слагаме хляба с плънка да се пече, като преди това отгоре го намазваме с четката с размесено малко прясно мляко и зехтин.
На всеки 10 минути градусите на фурната се увеличават с 10, докато стигнат 190 градуса. Печем 45 минути с вентилатор. Като се зачерви се поръсва отгоре с настърган кашкавал и се оставя още 3-4 минути във фурната.




Не го чакахме много да си дръпне горещината, нападнахме веднага. Ухае приятно, меко, ароматно и с хрупкава коричка.



Няма коментари: