понеделник, 23 октомври 2017 г.

СВИНСКИ ДЖОЛАН С КОЖА В ГЛИНЕН СЪД

ПЕЧЕН СВИНСКИ ДЖОЛАН В ГЛИНЕН СЪД




1,300 кг заден свински джолан с кост и кожа
2 големи глави лук
2-3 дафинови листа
10-на зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
5-6 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
200 мл вода
150 мл бяло вино
250 г гъби шийтаке
10 бр не големи картофи
1 ч.л. зеленчукова подправка
5-6 стръка магданоз

Такъв свински заден джолан с кост и кожа предлагат в "Лидл" - вакуумирно и свежо. Не, не искам да правя реклама, но е много крехко месото, не е мазно, въпреки че е с кожичка, много добре е почистено и прясно.
Джолана се измива с топла вода. Месото се шпикова, без да се пробожда кожата, т.е. във видимата част на месото се пробожда с остър нож и там се поставят обелени няколко скилидки чесън. Посолява се от всички страни със сол и червен пипер и се овалва в зехтин. Поставя се в купа с капак и се оставя в хладилника да престои 4-5 часа.




В глинен съд - не голям гювеч на дъното се подреждат шайби от едрия лук, нарязани напречно на 6-7 мм. Върху тях се поставя джолана, а около него обелените цели картофи. Поръсват се с вегета, пускат се зърната черен пипер, бахар и дафиновия лист и се залива с 1 чаша вода и 1 чашка бяло вино. Затваря се с капака и се слага във фурната на по-ниско ниво. Включва се на 180 градуса да се пече за 2 часа и 30 минути. Пекох с вентилация през цялото време. Отваря се капака и се пускат около джолана измитите гъби "Шийтаке", посолени с щипка сол. Отново се затваря с капак и се пече още 20 минути. Накрая капака се отстранява и по желание джолана може да се запече отгоре за още 5 мин на грил-вентилация. Общо около 3 часа и месцето е готово - сочно и вкусно.




При сервиране се поръсва с магданоз. Гъбките може да се поръсят с няколко капки от мазното сосче.

Няма коментари: