неделя, 15 октомври 2017 г.

МАРИНОВАН САФРИД

МАРИНОВАН САФРИД



3 кг пресен сафрид
5 л вода
800 г морска сол
500 мл олио
600 мл бял оцет + 600 мл вода
зърна бахар - 1 пакетче
зърна черен пипер - 1 пакетче
6 бр дафинов лист
1 глава чесън
копър






Сафрида се почиства много лесно. С два пръста се хващат хрилете изпод главата и се издърпва надолу към корема. Така излизат и вътрешностите. След това с нокът се пречупва гръбначната кост в основата на главата и тя се отстранява. Изчистения сафрид остана 2 кг. Рибата се измива добре /мия на тънка струя течаща вода всяка рибка, като по този начин добре се измива, ако е останало нещо ненужно в коремчето/, просто трябва малко повечко търпение. Измитата рибка се слага в тенджера и се залива с 1/2 от саламурата. Саламурата се прави със студена вода, в която се разтваря морска йодирана сол. Слага се от солта толкова, че когато се пусне във водата сурово яйце, то трябва да изплува нагоре, като от него се вижда кръгче над водата като монета от 50 стотинки. Аз сложих на 5 литра вода 800 грама сол. Върху рибата се поставя празна чиния да се притисне, затваря се тенджерата и се прибира на хладно да престои 24 часа. Тази саламура, в която рибата си е пуснала кървавите остатъци се изхвърля и се залива с останалата 1/2 от саламурата - пак се притиска с чиния и пак се оставя да престои 12 часа. Сега саламурата се изхвърля, рибата се отцежда и отново се слага в тенджера, като се залива с равни части оцет и вода. Ползвам ябълков оцет на "Кулинар". Притиска се с чинията, прибира се в хладилника и се оставя за 12 часа да престои.
Готовата рибка се отцежда през гевгир. След гевгира, аз я подредих една до друга върху разстлана на два ката кухненска хартия. Пак малко търпение трябва.
През това време е ред на бурканите да се подготвят. Във всяко бурканче се пускат по няколко зърна бахар и черен пипер и по един дафинов лист. Няколко скилиди чесън се обелват и срязват на половинки. В бурканите се пускат по две половинки чесън и по стръкче сушен копър. Рибата се подрежда плътно в бурканите. Аз накрая върху рибите сложих като кръстачка от копърови тънки клонки.
Олиото се загрява в тенджера, докато започне да пуши или пък може в него да се пусне коричка хляб да се препържи, след което се оставя да се охлади добре. Това може да се направи на по-ранен етап, ако искате да е готово, докато се подреждат рибите.
Изстиналото олио се разпределя в бурканите на два пъти. Първо се заливат рибките и се оставя олиото да си намери мястото, а след това се допълва да се покрият рибките.
Бурканчетата се затварят с метални капачки с машинката. А може и да са в други бурканчета с капачки с винт.
Излязоха ми 6 конфитюрени бурканчета.




Няма коментари: