неделя, 10 септември 2017 г.

МЛЕЧНИ ПИТКИ В ТАВА

МЛЕЧНИ ПИТКИ В ТАВА



за 10 броя - в тавата от фурната


ЗА ТЕСТОТО:

700 г брашно
280 г кисело мляко
180 мл прясно мляко
2 яйца
2 с.л. мека свинска мас
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая - 7 г /на д-р Йоткер/
1 к.л. сода за хляб

ЗА ПЛЪНКАТА:

200 г сирене
1 яйце
100 г заквасена сметана
70 г краве масло

още:
1 с.л. свинска мас за тавата
1 с.л. прясно мляко за намазване
1 ч.л. смлян червен пипер за поръсване

Около 500 грама от брашното се пресява, заедно със сухата мая. Прави се кладенче и в него се сипва киселото мляко, в което е шупнала содата. Добавят се разбити двете яйца, сол, захар, прясното мляко и маста и се замесва тесто, като се добавя още от брашното - общо 700 грама.
Тестото се поставя в намаслена с олио купа, покрива се с прозрачно фолио и кърпа и се оставя да втася за около един час, докато уголеми от 2 до 3 пъти обема си.
Тестото се премесва и се разтегля на дълъг фитил, който се нарязва на 10 еднакви парчета.

Върху много леко намаслен плот и с леко намаслени ръце /стигат само 2-3 капки олио/ всяко топче се разтегля на правоъгълен лист около 18/22 см.


Приготвя се плънката:
В купичка се разбива едно яйце. в него се натрошава сиренето. Добавя се сметаната и се разбърква.

С лъжичка се нанася меко краве масло върху разтегленото тесто. Единият край се прегъва до средата. Нанася се плънка и другият край се прегъва, като се загръща питката, т.е. получава се на три ката.
Питките се подреждат в тавата от фурната, предварително намазана с една лъжица мека свинска мас. Така въобще няма да залепнат, а отдолу ще си имат хрупкава коричка.
Не се чакат да втасват повторно.
Подредени в тавата, питките се намазват с прясно мляко, а отгоре се поръсват с малко смлян червен пипер.


Фурната се загрява на 200 градуса.
Питките се изпичат до зачервяване за около 20 минути. Пекох с вентилация.
Още горещи, се намазват с кубче краве масло.
 


Публикуване на коментар