събота, 30 септември 2017 г.

РИСУВАНА ТОРТА С БАДЕМОВ МАРЦИПАН

ТОРТА С БАДЕМОВ МАРЦИПАН



Как внимание да не им обръщам,
би ли някой могъл да ми каже!?
Из годините свои отново се връщам,
отброявайки днес - 55 отминали даже!
Пълни с емоции разни - с радост, с тъга...
в дни с обич, забава, забрава, любов...
с вечери чудни, но и с нощи тревожни в дъжда -
години, отново препускащи с устрема нов.
Замислям се трезво в ден като този,
опиянена макар от добри пожелания
сред орхидеи напъпили, грейнали рози,
преданост колко понасяш или разочарования...
А ето, есента пак е застлала земята навън
с багрени черги в червено, зелено, златисто,
поглеждам в безкрая под своя чадър
и тръгвам напред с листопада
в утро лъчисто!




необходими продукти:

за блата:

6 яйца
8 с.л. захар
6 с.л. брашно
1 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
2 прахчета ванилия

за сироп:
200 мл вода
8 с.л. захар
1 с.л. коняк или ром

за крема:

първи крем:
200 мл сладкарска сметана

втори крем:
200 г краве масло
150 г пудра захар
2 прахчета ванилия
150 г ядки орехи
1 к.ч. прясно мляко

за украса:
100 г шоколад
4 с.л. прясно мляко
200 г бадемов марципан


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

на блата:

Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Добавя се брашното, пресято заедно с какаото, бакпулвера и ванилията. Сместа се изсипва в тортена тавичка с диаметър 26 см върху застлана готварска хартия.
Блата се изпича на 200 градуса до суха клечка за около 25 минути.
Оставя се да изстине и се срязва напречно с остър нож.

на сиропа:
Водата се загрява със захарта до пълното разтопяване. Ароматизира се с коняк - алкохол или няколко капки есенция ром.

на първия крем:
Охладената сметана се разбива с миксера до получаването на гъст крем.

на втория крем:
Ореховите ядки се смилат. Млякото се сгорещява и се заливат орехите. Оставят се да изстинат, а те през това време ще поемат напълно млякото.
Маслото се разбива с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Към него се добавят лъжица по лъжица орехите и се разбърква с шпатула.

СГЛОБЯВАНЕ:

Първият блат се сиропира с половината от сиропа. Намазва се със сметанов крем, от който се оставя малко. Нанася се по-голяма част от ореховия крем. Поставя се втория блат и се сиропира с останалия сироп. Отгоре и леко отстрани тортата се измазва с останалите кремове.
Шоколада се разтопява на водна баня с малко прясно мляко. Тортата се залива отгоре, като се оставя да потекат струйки от шоколада отстрани.
Бадемовия марципан се разточва на тънка кора върху плот, поръсен с фино натурално нишесте.
Тази покривчица бадемова метнах върху тортата и я нарисувах със сладкарски боички, разтворени в капчици водка.










Публикуване на коментар