събота, 23 септември 2017 г.

СЛАДКИ ГЪСЕНИЦИ С МАРМАЛАД И БАДЕМИ

СЛАДКИ ГЪСЕНИЦИ С МАРМАЛАД И БАДЕМИ

Не знам дали ви е нужен някакъв препарат за унищожаване на вредители… Май няма нужда. Тъй съм ги омаломощила тези „гъсенички“, че след като се натъркаляха в голямата паница, поръсени с пудра, единствената им пътечка води към нечия устица… Еее, даа, някъде, някога, някои гъсенички могат да те накарат да спреш да ядеш… Ала има и едни такива, които не те дразнят, сгушени в копринения си пашкул, те с нетърпение чакат момента, в който ще се превърнат в чудни пеперуди. Онези, пъстрите, волни и красиви… И колко хубаво им е тогава, там нейде - високо, радостно, игриво…
И на мене ми е хубаво днес – със старите мамини гъсенички, както в онова време, както преди много лета, както, когато щуреехме навън полетели, палави малки деца – с мечтите си пеперудени смели.




600 г брашно
125 г мека свинска мас
125 г меко краве масло
250 г захар
2 прахчета ванилия
1 ч.л. бакпулвер
4 яйца
50 г смлени бадеми
3 с.л. ябълков мармалад
пудра захар за поръсване

С миксер се разбива маслото и маста заедно със захарта до пухкав крем, до побеляване. Прибавят се едно по едно яйцата и постоянно се разбива. Брашното се пресява с бакпулвера и ванилията. Прибавя се на порции по малко брашно в купата и бадемите, предварително смлени. Когато стане гъста смес, се прехвърля на плота върху брашно и се доомесва до гладко тесто. Реших да добавя ябълков мармалад в тестото и не съжалявам, хареса ни така. Когато тестото е готово, разстила се с ръце и отгоре се разнася малко мармалад - от този гъстия, който в магазините се продава на килограм. Премесва се да се поеме мармалада. Тестото придобива малко тен.


За да се оформят курабии "гъсеници" е нужно да имаме машинка за месо № 8 /моята е отпреди 40 години - наследство, но е добър помощник в кухнята/. В отвора на машинката се застопорява метална приставка за този вид бисквити.


Мелничката се намаслява леко вътре с олио, пълни се с тесто и се шприцоват курабиите с дължина около 8 см.
Подреждат се в тава върху готварска хартия /така ми е по-сигурно/ и се изпичат в сгорещена фурна на 200 градуса до леко зачервяване.
Една част от тестото отделих и от нея направих топчета с пълнеж от мармалад, т.е. и тестото мармаладено и допълнително вътре си има топче мармалад.
Откъсва се от тестото топче, колкото малък орех, сплесква се с длани и по средата се поставя мармалад колкото лешник. Тестото се събира да се "затвори" и се овалва на топче. Топчетата се изпичат в отделна тавичка.


Получават се общо около 50 курабии.
Поръсват се още топли с пудра захар.








Няма коментари: