неделя, 3 септември 2017 г.

БИШКОТЕНА ТОРТА С КАРАМЕЛЕНО-БЕЛТЪЧЕН КРЕМ

БИШКОТЕНА ТОРТА С КАРАМЕЛЕНО-БЕЛТЪЧЕН КРЕМ






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

450 г - бишкоти /2 пакетчета/
200 г краве масло
4 яйца
200 г пудра захар
100 г тъмен шоколад
2 с.л. какао
100 мл прясно мляко /за крема/
300 мл прясно мляко за сиропиране
1 с.л. ром
2 пакетчета ванилена захар
15 бр целувки /дребни/
5 бр ореховки

още:
100 г захар за белтъците
200 г захар за карамела
60 г - 1 фъстъковка /карамелизирана/
11 бр бонбони шоколадов трюфел

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Понеже бишкотите са ни приготвени и няма да печем блат, най-напред се прави крема.
Първо на котлона се слага в джезве или друг подходящ малък съд да се сгорещи 100 мл прясно мляко. В него се начупва 100 грама тъмен шоколад и се добавят 2 с.л. какао. Бърка се непрекъснато да се разтопи и докато се сгъсти. Снема се от огъня и се оставя да се поохлади.
На котлона се слага тенджерка с вода да заври. Над водата се слага купа и в нея се разбиват на водна баня 4-те жълтъка с пудрата захар. Бие се до побеляване с миксер. Прибавя се едно пакетче ванилена захар. На порции се добавя лъжица по лъжица краве масло, постояло на стайна температура. След това лъжица по лъжица се прибавя и шоколадовото кремче.

 разбити на водна баня 4-те жълтъка с пудрата захар до побеляване


добавя се лъжица по лъжица размекнато краве масло


лъжица по лъжица се прибавя и шоколадовото кремче

Бишкотите се потопяват за кратко в купичка с 300 мл неподсладено прясно мляко, в което се сипва 1 с.л. ром или коняк /алкохол/. Това става при подреждането на тортата.
В подходяща чиния се подреждат потопени в прясно мляко 8 бр. бишкоти за основа. Отгоре се нанася един слой от крема. Върху крема се поръсва с 5 бр начупени целувки и 5 бр начупени ореховки. Всяка бишкота се топва в млякото и на нея се нанася по една супена лъжица от крема. Подреждат се спираловидно в кръг като се залепват една до друга.







Белтъците се разбиват с миксер на ниска степен с щипка сол, докато станат като сняг. Добавя се 100 г захар, като продължава разбиването до сгъстяване на крема и получаване на остри връхчета. Добавя се 1 пакетче ванилена захар.
На котлона се сипва в малък съд да се разтопи 200 г кристална захар до хубав карамел.
Още горещ, карамелът се налива на тънка струйка към белтъците като се разбива до получаване на хубав крем.

Белтъците разбити до остри връхчета.

На тънка струйка се добавя разтопената захар на карамел.

Цялата торта се покрива с лъжица по лъжица с белтъчения карамелен крем.
Фъстъковката се натрошава, като се начуква с чукче, така, както си е в целофана и с този крокант се поръсва отстрани тортата.
Отгоре украсих с няколко дребни целувки и с няколко бонбони шоколадов трюфел.





Публикуване на коментар