неделя, 27 август 2017 г.

БОМБОЛОНИ - ПОНИЧКИ С ВАНИЛЕН КРЕМ

БОМБОЛОНИ - ПОНИЧКИ С ВАНИЛЕН КРЕМ



продукти:
за тестото:

500 г брашно
1 пакетче суха мая /ползвам на Д-р Йоткер/
60 г захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио
2 яйца
1 щипка сол
1 ч.л. лимонова кора
1 пакетче ванилена захар
олио за пържене
пудра захар за поръсване

за крема:

500 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
3 жълтъка
4 с.л. захар
2 прахчета ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

на тестото и оформяне на поничките:

Брашното се пресява заедно с инстантната мая и с щипка сол
В купа се разбиват двете яйца. Добавя се олиото и захарта, лъжица лимонови стърготини и ванилията. Прибавя се и млякото, леко затоплено. Постепенно лъжица по лъжица се сипва от пресятото брашно с маята, като непрекъснато се разбърква, докато стане тежко тесто и трудно за бъркане. Щом започне да се къса, се сипва върху набрашнен плот и се омесва с останалато част от брашното, до гладко и еластично тесто. Прехвърля се в набрашнена купа, отгоре се срязва на кръст и се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставя се да втаса, докато уголеми двойно обема си. Сега е топло времето и при мен се получи за 45 минути.
Втасалото тесто се прехвърля отново върху набрашнен плот и се премесва до гладко.
Върху поръсено брашно и отгоре тестото също леко поръсено се разточва лист с дебелина 1,5 см. С ринг с диаметър около 7-8 см или чаша се изрязват кръгли питки и се подреждат върху готварска хартия в тавата от фурната. Покриват се със стреч фолио и кърпа и се оставят да втасат изрязаните бомболони за около 30 минути.

Олиото се загрява в касерола - обилно, около 2 см. Пускат се по 2 понички внимателно и се изпържват на умерен огън, като се обръщат от двете страни до получаване на бакърен цвят. С решетъчна лъжица се изваждат на поднос върху кухненска хартия да попие излишната мазнина, макар че не стават мазни.
Приготвяме си една чиния с пресята пудра захар и още топли, овалваме от двете страни поничките в нея. Подреждат се върху хартия за готвене. Както са си напудрени с помощта на дървена дръжка на бъркалка или друго средство на всяка поничка се прави дупка.
С шприц и с помощта на пош през дупчицата се пълнят поничките с крем.
Отгоре допълнително се поръсват с още малко пудра захар.

Докато се изчаква втасването на тестото, можем да направим крема, който през това време ще се поохлади.

ЗА КРЕМА:

В купичка се разтварят 3 пълни супени лъжици брашно с малко прясно мляко до гладко. Прибавят се 3 жълтъка, ванилия и се долива още мляко да стане рядка смес.
Останалото мляко се слага на огъня да загрее заедно с 4 пълни лъжици захар и се разбърква до разтопяването й. Отдръпва се от огъня и по малко се налива в купата към брашното. Разбърква се, връща се в тенджерата и отново се слага на огъня да се свари крема. Бърка се непрекъснато и щом клокне и започне да се сгъстява, се оттегля от огъня. Може да се прехвърли в друга купа, за да се охлади по-бързо, като се покрива с фолио или кърпа да не хване коричка.

стъпка по стъпка:

оставете тестото покрито да втаса да удвои обема си


разточете и изрежете с ринг или чаша и поставете върху готварска хартия



подредете на разстояние питките



покрийте с фолио и кърпа и оставете да втасат отново



изпържените понички, отцедете върху кухненска хартия, а след това още топли оваляйте в купичка с пудра захар и отново ги подредете върху хартия за готвене 

Направете дупчица върху всяка поничка с дървена дръжка.


Напълнете с шприц поничките с охладения крем.


Няма коментари: