неделя, 27 август 2017 г.

ПАЛАЧИНКИ ЖИВОТИНКИ

ПАЛАЧИНКИ ЖИВОТИНКИ

Тази дива палачинка е идеята на Каролинка. Когато внучката ти каже: "Хайде, бабо, да направим палачинки котки", нямаш време за моткане... препасваме престилки и грабваме ситото с брашното, след минутка мацаме с тестото. Не ги докарахме красавци наш`те котараци, ала хапнахме си ги с мерак.
Рече Кари: "Бабо, тези котки, ми приличат на диваци!"... и голям смях падна около тигана. Отговарям аз: "Ми, че, тоооо и аз май подивях, бе, бабина глезано!" За доброто ми дете, хайде и едно мишле.
 




2 яйца
2 щипки сол
200 мл прясно мляко
200 мл газирана вода
2 с.л. олио
2 ч.л. захар
2 прахчета ванилия
1 ч.л. какао
2 ч.ч. брашно

Яйцата се разбиват с вилицата с щипка сол. Прибавя се ванилия, захар, олио, мляко и газирана вода и лъжица по лъжица брашно, като се разбърква непрекъснато до получаване на гладка смес - малко по-гъста от боза.

Една част от сместа оцветих с лъжичка какао. От нея първо правих контурите на рисунката в тигана.

Сместа се сипва в шише /помпичка/, може да се използва от оцет с дозатор или от веро. /Тук искам да поясня, че може би е по-добре да бъде с по-малък отвор, за да се рисува с по-тънка струйка фигурата, иначе се разлива и става широко, а така се деформира. Ама в момента къде ти и за това инструмент/.
Шприцова се директно в тигана, като се рисува желаната фигурка.
В случая:
Най-напред с тъмната смес се капват две точици за очички и носле. Покрай точките се излива течност и се оформят очите. Очертава се с контур силуета на котешка глава с ушички. Бързо стяга и за това се прави бързо - вътре лицето се запълва със светлата смес.
Обръщат се от двете страни да се изпекат върху леко намазан с олио тиган.
Хапнахме ги със сладко от сини сливи и сиренце.













Ако решите да пробвате, опитайте с тубичка с по-тесен отвор. Може би, ще се получат по-правилни и хубави фигурки, така мисля.

Няма коментари: