петък, 25 август 2017 г.

ПАЙ С НЕКТАРИНИ

ПАЙ С НЕКТАРИНИ









за тестото:

250 г брашно
100 г захар
100 г краве масло
2 яйца
1 щ. сол
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

за плънка:
700 г праскови нектарини /3 бр едри/
80 г захар
1 с.л. фино натурално нишесте
1 ванилия
25 г краве масло

още: 2 с.л. прясно мляко за намазване
1 с.л. пудра захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява с бакпулвера и ванилията. Добавя се настъргано студеното краве масло и с пръсти се втрива в брашното да стане на трохи. Прибавя се захарта и яйцата, разбити с вилица с щипка сол. Замесва се меко тесто, завива се с найлоново фолио и се оставя за 20-на минути в хладилника.
Прасковите се измиват, обелват и се нарязват на кубчета. Поръсват се със захарта, нишестето и ванилията и се разбърква.
От тестото се отделя малка част, колкото яйце, за украса.
По-голямото топче се разточва върху набрашнен плот, като отгоре също се поръсва с брашно, с големина малко по-широка от дъното на тавичката, която е 26 см, така, че да може да се образува бордюр от кората по стената.
Тавичката се намазва предварително с меко краве масло и се поръсва с брашно или галета.
Разточената кора се пренася с помощта на точилката в тавичката.
Сипва се сместа с прасковите. Отгоре се нарязва на кубчета студено краве масло. От отделеното топче тесто се разточва кора и се нарязва на ленти. С тях се оформя решетка върху прасковите. Намазват се с четка с прясно мляко. Отгоре може да се поръси с 2-3 щипки кафява захар.




Фурната предварително се загрява на 200 градуса. Слага се паят да се пече, като след 10-на минути фурната се намалява на 180 градуса. Като се позачерви отгоре, за да не прегаря, се слага лист метално фолио. Паят се пече общо 45 минути.
Преди сервиране може да се поръси леко с пудра захар.










Публикуване на коментар