неделя, 9 юли 2017 г.

МАКЕДОНСКА БАНИЦА

МАКЕДОНСКА БАНИЦА






Ако изпишем думата баница в гугъл, ще ни се даде възможност да видим изображение и да прочетем рецепти на различни видове баница - с точени кори, дърпани, къпани, с готови кори..., баница с плънка, със заливка, с масло, с мляко..., баница на тиган, сач, фурна или пещ. Ако погледнем в Уикипедия, ще видим, че баницата е българско традиционно ястие. Да, но баница се прави къде ли не по света. За това сигурно има и такава - македонска баница.
Не знам от къде носи името си и дали в Македония си я правят по този начин.
Имам си една готварска книжка - не много голяма, няма илюстрации, но ми е много ценна. Когато бях млада булка нищо не можех да готвя. Постоянно питах свекърва ми кое как се прави и кога какво се слага в чорбата, яхнията..., та, даже и в боба. Кръстницата ми преди много време за Празника на Нова Година, тогава, ми подари тази книжка с автор Добрина Лалева Венкова. Издателството е от 1990 година, София. Много си я харесвам. Тук намерих много рецепти, близки до моя вкус и от всички, които изпробвах, установих, че са изпитани и нещата ми се получават. Е, има неща, които трябва сами да си ги преценим. Като например това, че не е посочено времетраенето за печене, а пише: "печете до зачервяване". Ами, правилно - днес печките са различни видове с различни функции, така, че това не е беда. Важното за мен е, че тук намирам рецепти от доброто старо време, които не са много изчанчени, а нещата са достъпни и вкусни.
Днес реших да направя по рецепта от любимата книжка тази баница и ето какво се получи. Топла е, с хрупкава коричка и с много приятен вкус на масло. Отива й сладко, отива й още боза или мляко...

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за тестото:

500 г брашно
220 мл вода
1 яйце
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
200 г краве масло

за плънка:
200 г сирене
2 яйца
1 щ. сол
2 с.л. кисело мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява и се оформя кладенче. Сипва се една водна чаша хладка вода. Добавя се едно яйце, разбито с вилицата, солта и захарта, капва се олио и оцет по една лъжица и се замесва тесто.
Разделя се на две части. Всяка част се разтегля на дълъг фитил и се разделя на 12 парченца. От тях се оформят 24 бр топчета, като се овалват в длани с големина на пинг-понг. Поръсват се с брашно, да не изпръхват.




Разделяме ги на две групи по 12.
Всяко топче с помощта на брашно се разточва на тънък лист, широк около 25 см. Така от първата група ще получим 12 корички.
Маслото се размеква, но да не е течно.
Първата коричка се намазва с малко краве масло. Трябва да преценим така, че да стигне маслото до края. От него трябва да остане малко за намазване на дъното на тавичката и още една лъжица за намазване на баницата отгоре.
Върху нея се поставя втората коричка, пак се маже с масло и така до получаване на първата купчинка от 12 корички. Последната не се маже с масло.
Започваме по същия начин да разточваме втората група от 12 броя корички и между тях пак мажем с малко краве масло. Последната не се маже.

Сега трябва да включим фурната да загрее добре на 230 градуса.

За плънката: двете яйца се чукват в една купа и се разбиват с щипка сол с вилицата. Към тях се прибавя натрошеното сирене. и 2 пълни супени лъжици кисело мляко.

Взема се първата купчинка от 12 корички и се разточват, така, както са една върху друга, беез да се натиска силно. Прави се с диаметър, колкото е ширината на тавичката, в която ще печем. Моята е 30 см. с незалепващо покритие. Намазва се дъното с малко краве масло.
Внимателно се пренася първата получена многолистна кора. Сега се намазва с малко масло и върху него се разстила плънката.
Разточва се със същата големина и втората купчинка от 12 листа на кора и тя се поставя в тавата върху плънката.
Накрая се намазва с останалото краве масло, около 1 лъжица и баницата се слага в сгорещената фурна да се пече.
Изпича се за 30 минути до зачервяване.











Няма коментари: