събота, 29 юли 2017 г.

СЛАДКО ОТ ЦЕЛИ КРУШИ В КАРАМЕЛЕН СИРОП

СЛАДКО ОТ ЦЕЛИ КРУШИ В КАРАМЕЛЕН СИРОП



3 кг круши
1 кг захар
1,2 л вода
2 прахчета ванилия
1 ч.л. лимонтозу
2 с.л. лимонов сок




Изобщо не съм имала намерение тези дни да се занимавам с това, макар че от много време насам все се канех при възможност да направя крушово сладко, но да е от цели крушки. Навремето майка ми правеше от градински круши, нарязваше ги и ставаше ароматно и вкусно. Нооо, отдавна вече всичко сама си правя. Другото са топли спомени...
Вчера си закупих от пазара дребни круши. Жената, която ги продаваше каза, че са от нейната градина, някакъв сорт - полудиви. Щом ги видях тези крушки - едни такива малки и топчести, много симпатични, рекох си - вземам ги всичките. Излязоха 3 кг, точно за направата на домашното ми сладко. Никога обаче не съм правила сладко от круши. Купувала съм си домашно сладко от диви крушки от хора, които продават край пътя, когато сме пътували из планинските райони, и много го харесвам.
Е, имам си вече дребни крушки. Ами сега!? Ох, голяма чуденка падна как да го направя. Четох, рецептите са почти едни и същи, с повече или по-малко, било то - плод или захар, или вода, или пък времетраенето за приготвяне. Из форумите едно момиче говореше за сладко с карамелен сироп. Ето, реших се.

И ги направих по следния начин:

Крушките се измиват и се изрязват дръжките. С острието на нож отстраних чепчето от долната страна.




Захарта се слага в дълбока тенджера на огъня и се залива с 200 мл топла вода. Като заври се разбърква на няколко пъти, докато се разтопи захарта. Щом водата изври, захарта се засушава и постепенно почва да се карамелизира. Става бавно. Разбърква се постоянно, докато се получи кехлибарен карамел с гъстота като боза, но да се внимава да не се разтопи до потъмняване. До този момент падна голямо бъркане. Цялата процедура трая около половин час.

Ето как изглежда:




В тенджерата се сипва една каничка топла вода - 1 литър и се бърка отново, докато се разтопи захарта. Оставя се да ври 5 минути. Крушите се пускат в сиропа и той спира да ври. Когато отново започне да ври, се оставя така на умерен огън за 30 минути. От време на време леко се разбърква. Тенджерата се оттегля от огъня и крушите се оставят така в сиропа за една нощ да престоят.
На следващия ден сладкото се слага отново на огъня. От момента на завирането, го оставих да се вари 30 минути, а 5 минути преди да го сваля от котлона, прибавих две прахчета ванилия, 1 ч.л. лимонтозу и 2 с.л. натурален лимонов сок от тубичка.
Във всяко бурканче сложих по 10-на крушки и ги залях с карамелен сироп. Още горещи, се затварят с метални капачки и се обръщат да вакуумират. Оставят се така, докато изстинат.





Получи се това.
Излязоха 6 бр конфитюрени бурканчета.
Накрая остана само една кафеча чашка от сиропа излишно количество. Всъщност не е излишно. Разредено със студена вода, е една приятна разхлада с приятен карамелен вкус.




Няма коментари: