четвъртък, 27 юли 2017 г.

СВИНСКО МЕСО НА САЧ

СВИНСКО МЕСО НА САЧ






6 бр свински вратни пържоли
2 моркова
2 тиквички /дребни/
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 пиперки /червена и зелена/
3 печурки /едри/
2 твърди круши /зелени и малки/
10 жълти сливи
2 домата
3 стръка прясна чубрица
сол, олио, черен пипер



Купих 6 големи вратни пържоли с кост. Обезкостих месото, като от кокалите ще направя за друг път бульон за супа.
За сача, месото се нарязва на кубчета и се напръсква със соев сос и олио. Разбърква се и се оставя един час да престои.
Ако сачът ви е нов и до момента не е ползван, е добре най-напред да се загрее с малко олио, като периодично пак се намазнява, за да попие.
Сачът се загрява добре на котлона с 5-6 с.л. олио. Късчетата месо се пускат да се запържат. Разбърква се периодично и се готви около 20 мин. Щом месцето се зачерви, изважда се в една тава. Докато готвим месото, можем да си приготвим следващия продукт, който ще пържим и така до края. Може да се режат на колелца или на пръчици. Морковите ги срязах наполовина, а всяка половинка на няколко резенчета по дължината. По същия начин нарязах и двете много млади тиквички. Пуснах ги в сача след месото, като последователно и поотделно се изпържват първо морковите, после тиквичките, след това пиперките и се изваждат при месото в тавата.
Зеленчуците се пържат по 4-5 минути. Толкова е достатъчно да са готови - хем няма да са сурови, хем ще са приятно леко хрупкави. Идва ред на лука да се пържи, нарязан на шайби, а след малко при него се пускат и скилидките чесън, накълцан на шайбички. Като се извади лука, пуснах гъбите, нарязани на едри филийки. Сега добавих в сача още 1-2 лъжици олио. Всички зеленчуци се поръсват с малко сол и смлян черен пипер на вкус. Ако ви е приятно, можете да ръснете и лъжичка вегета.
Две твърди зелени круши се нарязват по 5-6 филийки всяка и те също се глазират в сача, като се обръщат от двете страни, а накрая и няколко жълти леко кисели дребни сливи, колкото да се пукнат. Плодовете се изваждат в отделна паница.
Най-накрая се запържват и двата домата. Предварително те също се нарязват на филийки. Обръщат се в сача от двете страни до получаване на лек загар и докато поомекнат. Поръсих с малко сол и нарязах стръкчета прясна чубрица. Внимателно се изваждат и доматите в отделна чиния.
Месото се разбърква в тавата да се смеси със зеленчуците, гъбите и лука. Половината се връща в сача, докато е още горещ. Пускат се по няколко сливи, резенчета круша и резенчета домати, а след това връщаме и другата част от месото със зеленчуците и отново круша, сливи и домати.


Някъде чета из коментари за сача дали се мие или се избърсва с кърпа след ползване. Имам си мнение по въпроса. Аз си измивам сача и го подсушавам. Мисля, че тези, които твърдят, че не бива да се мие и е по-добре да се почиства с кухненска хартия, са хора - ресторантьори или такива, които го ползват като в ресторант много често, толкова често, че дето се казва след два часа пак да го заредят за следващата поръчка. Всъщност това всеки сам решава за себе си...










Важното е, че изпеченото тук на сача си става много вкусно.
Изглежда много, но много бързо се хапва!
 

 

Няма коментари: