понеделник, 24 юли 2017 г.

БУХТИЧКИ СИРЕНКИ

БУХТИЧКИ СИРЕНКИ

 





2 яйца
250 г кисело мляко
1 бакпулвер
1 с.л. лимонов сок
2 щ сол
1 ч.л. захар
170 г сирене
20 с.л. брашно /пълни/
олио за пържене
още малко брашно за доомесване

Яйцата се разбиват в купа с вилица с щипка сол. Върху тях се сипва в средата на купата киселото мляко. Върху млякото се сипва бакпулвера и се напръсква с лимонов сок. Оставя се да шупне и се разбърква много добре с киселото мляко и с яйцата. Прибавя се натрошеното сирене и 1 лъжичка захар. Разбърква се и се прибавят 10 пълни с връх супени лъжици брашно. Отново се разбърква. Сипват се още 10 пълни супени лъжици брашно. Бърка се с лъжица, като се повдига отдолу нагоре, докато се поеме всичкото брашно и се получи тежко лепнещо тесто. Ако се наложи се добавя още малко брашно, щом се поема в сместа.
Върху набрашнен плот сместа от купата се сипва и се доомесва набързо с още малко брашно, но за кратко, колкото да не лепне, като трябва да се получи много меко тесто.
Отново се поръсва върху плота повечко брашно и тестото се разточва с точилката с дебелина 7-8 мм. Изрязват се кръгчета с чашка с диаметър 5-6 см, триъгълници или ромбоиди.




Изпържват се в сгорещено обилно количество олио в касерола, на умерен огън, като се пускат по 3-4 бр. Отначало падат на дъното в съда. След малко изплуват и започват леко да се надуват. От горната страна малко се понапукват и щом се позачервят отдолу, се обръщат да се изпържат и от другата страна.












Излязоха 40 бр.

Няма коментари: