неделя, 23 юли 2017 г.

РИСУВАНА ТОРТА БАДЕМОВО ПАРФЕ

БАДЕМОВО ПАРФЕ


Топло ли ви е, как ли сте, дали сте си добре, където и да сте?!
Ако бродите по сенките в балкана или плацикате се в някое море,
надявам се да ви е гот, да сте с любими хора и макар да ви пече,
в душата ви да бъде слънчево и топло, в очите – радост на дете!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за блата:

3 яйца
3 с.л. захар с връх
3 с.л. брашно с връх
3 с.л. смлени бадеми с връх
1 ванилия

за крема:

500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
5 с.л. захар
200 г заквасена сметана
350 г гъсто кисело мляко
3 с.л. пудра захар
2 пакетчета желатин на Д-р Йоткер
1 к.ч. студена вода
1 ванилия
250 г горски плодове
50 г филирани запечени бадеми

за сиропа:
150 мл вода
3 с.л. захар
1 к.л. ром есенция

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

на блата:

Яйцата се разбиват до побеляване заедно със захарта. Прибавя се пресятото брашно и ситно смлените бадеми. Сместа се изсипва в тортена тавичка, широка 26 см. върху хартия за печене и подмазана с краве масло.
Пече се 10 минути на 180 градуса.

на сиропа:
Водата и захарта се загряват и се вари до разтопяване на захарта. Прибавя се малко ром.

на крема:

От млякото се отделя една кафена чашка. Брашното се разтваря в купичка, заедно със захарта, като се прибавя по малко от отделеното мляко. Останалото мляко се сгорещява на огъня и при непрекъснато бъркане се прибавя разтвореното брашно. Леко се сгъстява като боза и се оттегля от огъня. Желатина предварително се залива със студената вода и се оставя да набъбне за 5-6 минути, след което се втечнява на водна баня и се прибавя към горещото мляко. Разбърква се добре.
Сметаната и киселото мляко се разбъркват в купа с лъжица до гладко. Прибавя се пудрата захар и ванилията. Постепенно се прибавя топлото мляко.

СГЛОБЯВАНЕ:

Охладеният блат се поставя върху тортена чиния, обърнат с долната страна нагоре и се напръсква със сиропа. Ринга на тортата се поставя отново и се закопчава около блата.







Отгоре се подреждат горските плодове и се поръсват със запечени филирани белени бадеми. Плодовете се заливат с половината от крема. Прибира се в хладилника за 40 минути, за да стегне малко крема върху плодовете. Може да се залее всичкия крем. Направих го така, за да не ми изплуват нагоре плодовете и ядките и да може да се стегне малко. Втората част от крема ще направи по-гладка повъхност, тъй като исках да рисувам върху гладко парфе.



След като първата част от крема малко е стегнала, се залива с останалия крем и отново се прибира в хладилника за 3 часа.
С капки водка и прашинки сладкарски боички, с тънката четчица и с много лятно настроение, нарисувах картинка и това е моята украса на парфето.

С пожелание за един хубав ден!





















Няма коментари: