събота, 1 юли 2017 г.

КАТМИЧКИ С ПРЯСНО МЛЯКО

КАТМИЧКИ С ПРЯСНО МЛЯКО




500 мл прясно мляко
300 г брашно
10 г мая /1/4 от кубчето/
2 яйца
2 щ сол
2 щ захар
1 с.л. краве масло /за намазване/
олио

излизат около 22 бр

Маята, заедно с 1 с.л. брашно и две щипки захар се оставя да шупне във висока чаша с част от млякото, леко затоплено.


В голяма купа се разбиват двете яйца с две щипки сол и се смесват с останалото мляко. Прибавя се шупналата мая и брашното, като се разбърква много добре до получаване на еднородна смес, по-гъста от боза.

Оставя се да втаса и да стане на шупли.


В сгорещен тефлонов тиган, подмазан с четка с капки олио, се сипва от сместа с малък черпак -  по три катмички /в зависимост от големината на тигана/.




Щом позасъхне от горната страна, а отдолу се запече, катмичката е готова да се обърне.




Като се извадят, още горещи, се намазват като по всяка катмичка се прокара бучка краве масло.
Гарнират се по желание - със сирене, мед, сладко или поръсени с пудра захар.















Публикуване на коментар