ЛЯТО
Денят е нацъфтял като мушкато,
във ласката му слънчева пътувам,
изкъпвам се във диненото лято
до морското ухо и се дочувам.
Ленива съм – да бъбря на вълните,
лежа като мастилена медуза,
допряла, до лицето на звездите
най-детската си, непорасла буза.
Живея във узрелите минути,
които се изливат в необятност,
мечтите ми в живота необути
порастват до морето и обратно.
Вяра Дамянова
и мирише на лято - на зной и вода
С една рецепта с вкус на лято:
ЗАПЕКАНКА С ПАТЛАДЖАН
4 бр патладжан
4 бр домати
4 скилидки чесън
4 с.л. заквасена сметана
100 г сирене
100 г кашкавал
2 щ чубрица
2 щ черен пипер
1 ч.л. зеленчукова вегета
4-5 стръка магданоз
брашно за овалване
сол, олио
Патладжана се измива, изрязват се дръжките, обелва се и се нарязва на кръгчета. Подреждат се в тавичка, поръсват се с 2 щипки сол и се оставят под наклон за 30 минути, да се отдели тъмната вода. Всички кръгли шайбички се овалват в брашно и се подреждат по няколко едно върху друго. В тиган се загрява олио и се изпържват поетапно всички патладжани и се изваждат в чиния.
В тенджерка се завира вода и в нея се бланшират червените домати за кратко. Щом се пукне люспицата, се изваждат и се обелват, а след това се нарязват на шайби.
В тигана, в който се е пържил патладжана се капва отново малко олио, и се запича чесъна, нарязан на дребно. Пускат се и резените домати, като се обръщат от двете страни. Трябва да поомекнат, но е добре да се запази целостта им, колкото е възможно. Поръсват се със стрита чубрица, смлян черен пипер и една лъжичка вегета.
Половината от патладжана се подрежда по дъното на огнеупорна тавичка, широка 30 см.
Повтаря се, като се слага втори ред патладжан с останалите продукти.
Поръсва се с настърган кашкавал и се запича в загрята фурна на 220 градуса с вентилация на грил функция, докато се запече кашкавала.
и изстудени динени топчета за разкош
Няма коментари:
Публикуване на коментар