неделя, 4 юни 2017 г.

ГЪБЕНА ЧОРБА С КОПРИВА

ГЪБЕНА ЧОРБА С КОПРИВА



200 г коприва
5 бр едри печурки
1 морков
2 стръка пресен лук
3 картофа
1 голям домат
1 с.л. зеленчукова подправка
девесил
сол, олио

за застройка:
1 жълтък
1 к.ч. прясно мляко




Гъбите се обелват от кожицата и се накълзват.
Връхчетата от копривата се измиват със студена вода.
На огъня се завира вода, в която се пуска копривата и се попарва. Изважда се в купа със студена вода, след което се изстисква.
В тенджера се загрява 5-6 лъжици олио. Слагат се гъбите, накълцани на кубчета да се позапържат за 2 мин. Прибавят се нарязания лук и настъргания морков на едро ренде и от време на време се разбърква за 2-3 мин. Залива се с 2,5 л вода и се оставя да заври. Прибавя се накълцаната коприва и настърганите на едрото ренде картофи. Поръсва се с вегета и сол на вкус. Готви се още 15 минути и се добавя настъргания, предварително обеления домат. Оставя се да поври още 5 минути, като към края се накълцва девесил.
Жълтъкът се разбива с малко прясно мляко. В купичката се слага лъжица по лъжица от горещата чорба, след което се сипва в тенджерата.
Поднесете с резен лимон.






Публикуване на коментар