неделя, 4 юни 2017 г.

ЯХНИЯ С ПРЯСНА БАКЛА И ПРЕСНИ ДРЕБНИ КАРТОФКИ

ЯХНИЯ С ПРЯСНА БАКЛА И ДРЕБНИ КАРТОФКИ





300 г бакла
800 г /2 шепи/ пресни дребни картофи
2 главички пресен лук
2 скилиди пресен чесън
1 морков
1 малка жълта чушка
1 малка червена чушка
1 ч.л. зеленчукова вегета
1 ч.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
сол, олио, джоджен, копър



за гарниране:

60 г крема сирене
4 с.л. кисело мляко
3-4 стръка копър

Баклата се почиства, като се отстраняват на всяка шушулка връхчетата от двете страни. Залива се в купа със студена вода и се поръсва с 2 щипки сол. Измива се като ке протрива между длани, изплаква се и се отцежда.
Дребните картофки се измиват и се обелват, като с острието на ножа се остъргва люспицата, която пада много лесно.
В загряло олио се слагат заедно накълцания лук, чесъна, моркова на колелца, чушките и картофките цели, без да се режат. Прибавя се и баклата. Запържват се за 4-5 мин, като се разбърква от време на време. Прибавя се една лъжичка брашно и една червен пипер и се залива с две канчета вода. Оставя се да се готви на тих огън за 15 минути. Аз добавям една лъжица зеленчукова вегета и допълнително малко сол. Доматеното пюре се размива с една кафена чашка вода и се прибавя, разбърква се и се оставя да поври още 5 мин. Накълцва се пресен джоджен и копър.






Освежаващата гарнитурка е от 1/2 пакетче крема сирене, 4 с.л. кисело мляко и малко накълцан копър. Разбърква се добре и се сипва по една лъжица в чинията.
Публикуване на коментар