неделя, 18 юни 2017 г.

КРЪНЧ СЪС СЕМЕНА И С ВКУС НА МАСЛИНА

КРЪНЧ СЪС СЕМЕНА И С ВКУС НА МАСЛИНА




Ако се зачетем по опаковката на гризините, които хапваме по всяко време - и на работа, и когато пътуваме, и пред телевизора... ще знаем какви са съставките на продуктите и на Е-тата, но ако се запитаме каква ли е рецептата, дали каква е дозата, е, няма как да се разбере... кой ще ти описва пропорциите на едно такова нещо, дето се върти в поточна линия.
Днес реших да пробвам да направя нещо като крънч в домашната фурна. Пък дали ще му се каже крънч или крекер, май разлика няма. Бреееей, много чужди думички научихме, еееей! Дали пък, ако ги наречем просто солени бисквити няма да е по-правилно, а!? Поне по-разбираемо ще е, да! Всъщност може да съдържа всякакво брашно, зехтин и различни семена - получават се хрупки цяла тава.
И без да му разбирам много, след като в линия нарязах квадратите с ножа, получи ми се крънча дъхав, ето, вижте какво му сложих:


150 г пълнозърнесто пшенично брашно
150 г бяло пшенично брашно
5 с.л. зехтин
40 г микс от семена:
сусам, маково семе, ленено семе
2 щ сол
3 ч.л. маслинова паста
2 ч.л. сух лук
100 мл шампанско /бяло вино/




От продуктите се замесва меко тесто. Може без маслини, може и без лук. Не е необходимо да се добавя още брашно. Получава се еластично и гладко тесто, което е лесно за работа.


Върху хартия за печене тестото се разточва на тънка квадратна кора с големината на тавата от фурната.


Разточената кора, така, както си е заедно с хартията, леко се придърпва върху обратната страна на тавата.
Нарязва се на малки квадрати с размер приблизително 2/4 см.


Изпичат се в сгорещена фурна на 180 градуса за 15-20 мин или до леко порозовяване. Пекох с вентилация.
Излизат около 60 бисквитки.






















Публикуване на коментар