събота, 17 юни 2017 г.

МИНИ ЧУШКИ С ПЛЪНКА

МИНИ ЧУШКИ С ПЛЪНКА НА ФУРНА И МЛЕЧНА ЗАЛИВКА




600 г мини чушки
200 г кайма
1 главичка лук
1 морков
4 с.л. ориз
1 щ. черен пипер
1 щ. кимион
1 щ. чубрица
1 щ. червен пипер
1 домат
олио и сол

за заливката:

2 яйца
1 с.л. брашно
4 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
1-2 щ. сол
магданоз

Чушките се измиват и почистват от дръжките и семената.
В малък съд се сгорещява 4-5 л. олио и се запържва накълцания лук, заедно с нарязания на кубчета морков и измития ориз. Разбърква се и като стане оризът прозрачен, се слага и каймата, размита с една кафена чашка вода. Прибавят се подправките и се налива още една кафена чашка вода. Прибавя се и накълцания обелен домат. Оставя се да клокне на огъня за 5-6 минути.
Всяка чушка се промушва от едната страна. Напълних ги с помощта на кафена лъжичка, като на отвора поставих капаче от домат. Чушките се подреждат в тавичката така, че да остане отдолу прободената им част. Заливат се с една чаша вода и две лъжици олио, поръсва се с една щипка сол и се слагат в сгорещената фурна.
Готвят се на 180 градуса 45 минути.
През това време се прави заливка.
Разбиват се две яйца с щипка сол и 1 с.л. брашно. Размесва се с 4 с.л. кисело мляко и една ч.ч. прясно мляко.
Чушките се заливат и се връщат във фурната за още 6-7 минути, докато се запече заливката.



Поръсват се с магданоз.






Публикуване на коментар