НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
/чашата е с вместимост 200 мл/
за кекса:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
4 с.л. олио
4 с.л. гореща вода
за сиропа:
150 мл вода
1 с.л. захар
1 к.л. лимонови стърготини
1 ванилия
за крема:
2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. нишесте
30 г краве масло
2 ванилии
125 г пресни боровинки
4 с.л. захар
1 с.л. вода
1 ч.ч. орехови ядки
5 с.л. захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
на кекса:
Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Лъжица по лъжица се прибавя олиото, а след това и лъжица по лъжица гореща вода. Брашното се пресява с половин пакетче бакпулвер и се добавя с двете ванилии. Сместа се сипва в кексова форма, намазана с олио и поръсена с малко брашно.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 30 минути или с проба до суха клечка.
Прави се и крем:
Боровинките се измиват и заедно с една лъжица вода и 4 с.л. лъжици захар се слагат в малък съд на огъня. Завират и се разбъркват до разтопяване на захарта. Отдръпват се от огъня веднага, щом кипне. В друг съд се сипва една чаша прясно мляко да се сгорещи. Нишестето предварително се разтваря с останалото прясно мляко. Към горещото мляко се прибавят боровинките и нишестето. Разбърква се, докато се сгъсти. Крема се оттегля от огъня и докато е още горещ, се прибавя маслото и ванилията. Разбърква се до разтопяване на маслото.
Прави се сироп:
Сварява се една кафена чаша вода с една лъжица захар и се ароматизира с 1 к.л. лимонови стърготини и 1 ванилия.
Изстиналия кекс се разполовява напречно.
Първата част леко се сиропира с половината от сиропа.
Нанася се боровинков крем. Поръсва се с начупени карамелизирани орехи и отново се нанася малко крем. Захлупва се с другата част от кекса. Напръсква се с останалия сироп и отгоре се сипва още крем. Поръсва се с карамелизирани орехи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар