събота, 3 юни 2017 г.

СЛАДКО ОТ ВИШНАП

СЛАДКО ОТ ВИШНАП







Този вид череша, наречен вишнап е вишнево-черешов хибрид. Твърди се, че е унгарски сорт, внесен у нас отдавна. Това е най-ранозреещият вишнев сорт и където се среща у нас, обикновено зрее през първата половина на юни. Има по-едри плодове от вишната. Те са много сочни и широкозакръглени. Когато узреят са с тънка тъмночервена кожица. На вкус плодчетата са слабо сладки и приятно леко кисели, а сокът е яркочервен.
Този плод с отличен вкус е подходящ за приготвяне на сок, конфитюр, компот и за замразяване.


3,2 кг вишнап
1,2 кг захар
1 пакетче лимонтозу
2 капсули ванилия


Най-напред се измиват плодовете и се отстраняват дръжките и костилките.
Изчистени, плодоведете се посипват със захарта в тавата, в която ще се прави сладкото и се оставят да престоят 3-4 часа.








Тавата се слага на огъня е след като поври, се обира на два-три пъти образувалата се пяна.
Като започне да омеква плода, се отстранява от огъня и се оставя да престои така около 1 час. Отново се слага на огъня и се вари още 20-на минути от завирането, като се разбърква внимателно няколко пъти. Получава се много хубав цвят, трябва да се внимава да не стане гъсто.
Това с пробата с капката върху студена чиния, аз не мога да го уцеля. За това по преценка на гъстотата и на цвета, го дръпвам от огъня. Не бива да става карамелено, защото в бурканчетата още малко се стяга.
Пакетче лимонтозу се добавя 2-3 минути преди смъкване от огъня. Като е готово, по желание се ароматизира с ванилия.
Разбърква се добре и се оставя 10-на минути в тавата. Насипва се в сухи бурканчета, докато е горещо и се обръща с капачките надолу, без да се стерилизира.




Излязоха 8 бурканчета различен калибър - от по 200-300 грама.

Няма коментари: