четвъртък, 1 юни 2017 г.

ТОРТА СЛЪНЦЕ ЗА ПЪРВИ ЮНИ

Толкова бързо минава времето! Неусетно сякаш изнизват се дни и години! И всеки си казва: „Това, като че ли беше вчера…!“ Уви, времето отлита! И всичко в него се променя! Променяме се и ние! Дали сме станали добри хора?! Дано! Не е ли хубаво да скътаме в сърцето си красивото от добротата на детството?! Защото няма човек, който да не се връща с умиление към детските си години! В детството – най-милият и скъп спомен! С топли и чисти чувства! В миговете на безгрижно щастие! Нали всяко детство е малка градинка?! В нея цветовете са по-ярки! И птиците повече пеят! Там е светло и въздухът – по-чист е! Вълшебно място с много слънца! И небето е стъклено синьо!

И ЕДНО ЛЮБИМО СТИХОТВОРЕНИЕ
на Петя Дубарова

ДЕТСТВО

Аз слънце на ресниците си нося
и вятър – на протегнатите длани,
и тичам пак усмихната и боса
по камъчета бели и огряни.

Дърветата коси зелени свеждат
и облаци – платна издути, бели –
очите ми усмихнати поглеждат,
поглеждат ме и птици, полет спрели.

Аз тичам като пролет волнокрила,
по-бърза от лъчите, ветровете,
и бисери на радост в мен съм скрила,
на детството най-хубавото цвете.



ПОСЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА ДЕТЕТО ПЪРВИ ЮНИ

ЕДНА СЛЪНЧЕВА ТОРТА



ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА:
5 яйца
5 с.л. захар /100 г/
5 с.л. брашно /70 г/
1 с.л. натурално нишесте /15 г/
1 с.л. какао /15 г/
2 прахчета ванилия

СИРОП:
1 к.ч. вода
2 с.л. захар
3-4 капки есенция ром

ЗА КРЕМА:
200 г сладкарска сметана
500 г крем маскарпоне
1 кутийка кондензирано мляко „Сгущеное“
1 пакетче желатин
1 ванилия
2 банана

ЗА ИЗМАЗВАНЕ НА ТОРТАТА:
100 г краве масло
3 с.л. пудра захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Белтъците се отделят и се разбиват с миксер на сняг, след което се прибавя захарта и се доразбиват на гъст крем. Един по един се прибавят жълтъците. Брашното, какаото и нишестето се пресяват и се сипват поетапно, като се разбърква с шпатула, а не с миксер.
Сместа се сипва върху хартия за печене, застлана в тавата от фурната.
Блата се изпича в предварително загрята фурна на 200 градуса за 12 минути.
Изважда се и след като се поохлади, внимателно се отстранява хартията, след което се разрязва на 5 ленти с ширина 6 см.

Сладкарската сметана се разбива с миксера до гъст крем. Кондензираното мляко се разбърква добре и се смесва с маскарпоне. Прибавя се по малко от сладкарската сметана и всичко се разбърква добре до еднакъв крем. Желатина се залива с 3-4 с.л. студена вода и след като набъбне за 4-5 минути, се втечнява на водна баня, без да завира. Прибавя се към крема и се разбърква.

За сиропа водата се завира заедно със захарта и се ароматизира с няколко капки ром.

За измазване на тортата се разбива меко краве масло с пудра захар. Бие се до побеляване.

НАЧИН НА СГЛОБЯВАНЕ:
Лентите от блата леко се сиропират с по 2 лъжици от сиропа. Всяка се намазва по дължина обилно с крем, а върху него се нареждат кръгчета банан.
В средата на тортена чиния се завива на спирала първата лента изправена, а около нея се подреждат в кръг всички останали.
Получи се торта с диаметър 20 см.
Тортата се измазва с масления крем отгоре и отстрани и се прибира в хладилника за няколко часа.
   

ЗА ПОКРИТИЕ И УКРАСА:
Ползвах готово захарно тесто на Sweet Art – жълт цвят с вкус на лимон за покриване на тортата и друго – по-тъмно жълто тесто, от което изрязах лъчите.
Продуктите са готови, закупени от магазин за сладкарски принадлежности.
Рисувах със сладкарски прахообразни боички със златисто покритие на Rainbow dust в три цвята.
Маргаритките направих с бяла маса гъм пейст на Fun Cakes . За тях ползвах формичка за изрязване, а после на ръка с шишче върху стреч фолио притисках леко всяко листенце, за да се получат с малко релеф и да приличат повече на истински.
Едно върху друго слепвах по две венчелистчета, като с четка за рисуване отдолу леко намазвах с белтък. В средата оцветих с бледо зелено с разтворена прахообразна сладкарска боичка – само прашинки с 2 капки водка.
Фина тел за цветя се нарязва на 5-6 см. С клещи се прави малка примка в единия край. Този край на телчето с примката се забожда в топченце от захарното тесто – по-малко от грахово зърно и се оставят 5-6 минути да поизсъхнат. След това внимателно телта се забожда в маргаритките и леко се притиска да слепнат. Центъра се оцветява отново с прашинки жълта боя с 2 капки водка. Готовите маргаритки се оставят да изсъхнат. Добре е да се направят два дни преди да се поставят на тортата.
За съжаление, не мога да покажа разрез на тортата, тъй като няма да присъствам на събитието, но се надявам да се хареса на децата.

Надявам се да има повече слънца в очите на децата ни!



























Публикуване на коментар