неделя, 21 май 2017 г.

ТОРТА С ЯГОДИ С ДВА КРЕМА

ТОРТА С ЯГОДИ С ДВА КРЕМА









НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за блата:
5 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао
1 капсула ванилия

за сироп:
250 мл вода
5 с.л. захар
1 с.л. коняк или ром

първи крем:
125 г краве масло
4 с.л. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехи
100 мл прясно мляко
1 прахче ванилия

втори крем:
600 мл прясно мляко
5 с.л. брашно
4 с.л. захар
70 г краве масло
50 г маргарин Калиакра
1 с.л. пудра захар
1 прахче ванилия

за заливка:
100 г шоколад за готвене
50 мл прясно мляко
1 с.л. олио

за украса:
50 г бял шоколад
ягоди

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

на блата:
Яйцата, престояли на стайна температура, се разбиват със захарта на пяна. Прибавя се брашното, пресято заедно с бакпулвера. Разбърква се на слаби обороти, като се добавя какаото и ванилията.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Сместа се сипва в тортена форма /26 см/, застлана по дъното с хартия и се изпича блат за 20 минути /аз пекох с вентилация/.

първи крем:
Маслото, престояло на стайна температура се разбива с пудрата захар до побеляване.
Една кафена чашка прясно мляко се загрява в малък съд на огъня. Щом кипне, се сипват смлените орехи да се попарят. Разбърква се и се отдръпва от котлона, да се поохладят. Добавя се една ванилия. Изстиналите орехи се прибавят лъжица по лъжица към маслото, като се разбива на слаби обороти.

втори крем:
Маслото и маргарина се разбиват с една лъжица пудра захар до побеляване.
Брашното се разтваря с малко прясно мляко, след което постепенно се прибавя още от него, т.е. половината. Останалото мляко се сгорещява на огъня със захарта и се бърка, до разтопяване. Прибавя се разтвореното брашно и ванилията. Бърка се непрекъснато до сгъстяване и до получаване на гъст, плътен тежък крем. Оставя се да се охлади.
От този крем лъжица по лъжица се добавя към маслото и се разбива бавно до уеднаквяване на крема.

сироп:
Водата се загрява и щом заври се сипва захарта. Разбърква се и се вари 2-3 минути до разтопяване на захарта. Накрая се прибавя коняк или ром.

заливка:
Приготвя се, когато ще се залива тортата. Шоколада се начупва на кубчета и се разтопява на водна баня. Прибавя се прясното мляко и една лъжица олио. Разбърква се до гладкост на течна заливка.

Охладения блат се обръща в тортена чиния. Хартията се отстранява и обръчът от тортената тавичка се слага да обгърне блата, като се закопчава. Блата се сиропира с горещия сироп.
Нанася се в обръча върху блата първия орехов крем и се заглажда. Върху него се нанася втория млечен крем и отново се заглажда.
Тортата се прибира за 2 часа в хладилника.
Тортата се залива с кафявия разтопен шоколад.

Ягодите се измиват предварително и се подсушават. Подреждат се върху решетка.
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Сипва се в малка фунийка от хартия за печене. Малка част от връхчето се отрязва. По ягодите се нанася тънка струйка бял шоколад и се оставят малко да стегне шоколада.
С красивите ягоди се украсява тортата.




















Публикуване на коментар