вторник, 9 май 2017 г.

СПАНАЧЕНИ ТРИГУНКИ С МАСЛИНКА

СПАНАЧЕНИ ТРИГУНКИ С МАСЛИНКА







200 г спанак
200 г сирене
100 г краве масло
100 мл олио
2 яйца
300 г брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. сусам
30 бр маслини без костилка

Единия белтък се отделя за намазване.
Спанака се почиства от дръжките, измива се и се попарва в кипяща посолена вода за 1 минута. Изважда се с решетъчна лъжица в купа със студена вода, изстисква се добре с ръце и се накълцва на ситно.
В тавичка се пресява 250 грама брашно и с пръсти в него се втрива мекото краве масло. Яйцето и един жълтък с малко сол се разбива с вилица и се прибавя към спанака. Разбърква се и се сипва към брашното. Прибавя се настърганото сирене и олиото. Разбърква се и постепенно се замесва меко тесто. Прехвърля се на плота и се доомесва с още 50 г брашно.
Тестото се разделя на две части. Първата топка се разточва върху набрашнен плот на тънък лист 3 мм и се нарязва на квадрати със страни 5/5 см.




Маслините се разполовяват по дължина. Върху всяко квадратче се слага по половинка маслинка, след което се прегъват на триъгълник и се притискат леко да слепнат.
Тригунките се подреждат в тава върху готварска хартия. Не е необходимо да са на голямо разстояние, тъй като нямат набухвател и не се надуват. Намазват се с четка с белтък, а отгоре се поръсват със сусам.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути до леко зачервяване.


Докато се пече първата тава, се разточва втората част от тестото и се приготвя следващата партида.
Излизат 55 бр.











Няма коментари: