понеделник, 8 май 2017 г.

СПАНАЧЕНИ ГНЕЗДА

СПАНАЧЕНИ ГНЕЗДА


300 г спанак
3 бр. картофи
1 морков
150 г сирене
5 яйца
5-6 стръка магданоз
1 с.л. краве масло
сол, черен пипер, червен пипер, олио



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Спанака се почиства от дръжките и се измива, след което се попарва в подсолена кипнала вода за 1 минута. Изважда се с решетъчна лъжица, като се прехвърля в съд със студена вода, след което се изстисква и накълцва.
Обелените и измити картофи се нарязват на кръгчета по 2 мм тънки и се запържват до златисто в обилно олио на 3-4 порции и се отцеждат върху кухненска хартия. Моркова по същия начин се нарязва на елипси с картофобелачката и също се изпържва за кратко само за 1 мин.
Едно яйце се разбива с щипка сол и се разбърква с натрошеното сирене. Накълцва се магданоза и се прибавя и спанака. Поръсва се с щипка черен пипер и се разбърква.
В широка тава се застила хартия за готвене. На четири места се нанася по малко меко краве масло, където ще се подредят гнездата.
Оформят се 4 кръга от картофите, като кръгчетата леко се застъпват. В средата на всеки кръг се слага по две резенчета картоф. На всеки кръг се разпределят върху картофите и по няколко резенчета морков.
Спаначената смес се разделя на четири. От нея се оформя пръстен около 10 см широк и с височина 2 см, върху картофените кръгове, но така, че да се вижда част от картофения чипс. В получените гнезда се чуква от ниско по едно яйце.



Фурната се загрява предварително на 200 градуса.
Гнездатата се пекат за 10 минути, докато се запекат яйцата.
Отгоре се поръсва с малко червен пипер.










Няма коментари: