неделя, 7 май 2017 г.

КЕЙК С ПОРТОКАЛОВ СНЯГ

КЕЙК С ПОРТОКАЛОВ СНЯГ







ЗА БЛАТА:
150 г краве масло
150 г брашно
6 с.л. пудра захар
1 ч.л. амонячна сода
1 к.ч. кисело мляко
2 прахчета ванилия
2 яйца
2 жълтъка


ЗА КРЕМА:
2 белтъка
2 с.л. пудра захар
1 портокал
3 с.л. захар
2 с.л. настъргана кора от портокал
1 прахче ванилия
1/2 пакетче желатин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
НА БЛАТА:
Маслото се разбива с пудрата захар до пухкав крем. Един по един се прибавят жълтъците, а след това едно след друго двете яйца. Содата се угася в киселото мляко и се прибавя към маслото, а накрая и пресятото брашно и ванилията. 
Сместа се сипва в кексова форма със застлана хартия и се заглажда. Пече се до суха клечка в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.



НА КРЕМА:
Портокала се обелва от кората и се отделя само плодната част, като се отстраняват всички ципички. Кората се настъргва на конци и заедно с плода и 3 с.л. захар се слага на огъня да заври. Разбърква се и се вари до леко сгъстяване на получения сироп. Коричките се изваждат, тях ще ползваме за украса.
Желатина се накисва с 3 с.л. студена вода, а след като набъбне се затопля и се прибавя към поохладения портокал. 
Белтъците се разбиват на сняг, след което се прибавят 2 с.л. пудра захар и се доразбива. Прибавя се портокаловия сироп и се разбърква.







Изстиналия кейк се покрива с "портокаловия сняг". Отгоре се украсява със сладки портокалови корички.















Публикуване на коментар