СОЛЕНИ ПИТЧИЦИ, ГАРНИРАНИ С МАСЛЕНА ГАЛЕТА
600 грама бяло брашно
250 мл топло прясно мляко
1/2 кубче мая
1 с.л. захар
2 щипки сол
1 яйце и 1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. олио
1 с.л. краве масло
За поръската:
125 грама краве масло
7 с.л. галета
2 щипки сол
1 белтък
В кладенче от пресятото брашно се сипва затопленото прясно мляко, в което се е разтворила добре маята с една лъжица захар и две лъжици брашно. Прибавят се сол, едно яйце и един жълтък, две лъжици олио и киселото мляко, в което е разтворен бакпулвера.
Омесва се меко тесто и се поставя в намаслена купа да втаса, докато удвои обема си.
От втасалото тесто се късат малки топчета, овалват се в длани колкото орех и се подреждат в намазана с краве масло тава на разстояние едно от друго.
Отново се оставят да втасат.
приготвяне на поръската:
На огъня се слага в малка тенджерка едно пакетче краве масло да се разтопи. Отдръпва се, посолява се и се добавя галетата. Отдръпва се от огъня, разбърква се и се оставя да истине и галетата да набъбне от маслото.
Питките се намазват с разбития белтък.
С малка лъжичка се слага върху всяко топче, без да се натиска.
Фурната се загрява на 200 градуса.
Питчиците се пекат до зачервяване.
Стават много, много мекички и вкусни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар