събота, 27 май 2017 г.

КЕЙК С ЧЕРЕШИ

ЧЕРЕШОВ КЕЙК







ПРОДУКТИ:

/за квадратна тавичка със страни 24 см/

4 яйца
8 с.л. захар
125 г краве масло
12 с.л. брашно
1 бакпулвер
1 капсула ванилия
1 с.л. какао
40 бр череши

заливка:

250 г заквасена сметана
100 г натурален млечен крем /за мазане/
3 с.л. пудра захар
1 яйце
1 с.л. натурално нишесте
1 прахче ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред черешите се измиват и се изваждат костилките.
Яйцата със захарта се разбиват с миксер много добре до побеляване.
Маслото се разтопява до много меко и постепенно се прибавя към яйцата.
Брашното се пресява с бакпулвера и се сипва към сместа с ванилията. Разбърква се до гладко гъсто тесто.

Тавичката се застила с хартия, като се оставя от нея част да стърчи отстраните нагоре, защото блатът се надува.
Сипва се една до друга лъжица по лъжица от сместа като купчинки на малко разстояние една от друга. Оставя се малко от сместа и тя се оцветява с лъжица какао. Разбърква се и кафявата смес се разпределя на няколко места до светлата част.
Отгоре се подреждат черешите с отвора нагоре.


Слага се да се пече на 180 градуса в загрята фурна.
Пече се 10-12 минути.
През това време се прави заливката:
Сметаната и крема се разбъркват с пудрата захар. Прибавя се яйцето размесено с нишестето и ванилията.
Сместа се излива върху запечения кейк. Връща се отново във фурната и се пече до готовност още 30 минути.


Внимателно се отстранява от хартията и се поставя върху решетка да изстине.
Поръсва се с пудра захар.
Нарязва се на квадратни парчета. Излизат 9-12 бр.











Публикуване на коментар